Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt a munkáltatók a korábbi teljes munkaidős foglalkoztatást részmunkaidőssé tehetik, ám ez érintheti az érintett dolgozók jövőbeni nyugdíját is - derül ki a DAS Jogvédelmi Biztosító összefoglalójából.

A cég szakértője, dr. Varga Júlia szerint a nyugdíjtörvény alapján öregségi teljes nyugdíjra főszabály szerint az jogosult, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik. A szolgálati időt nem kell arányosan csökkenteni kizárólag azért, mert teljes munkaidő helyett részmunkaidőben történt a foglalkoztatás. Így, ha valaki 20 éven át részmunkaidőben dolgozik, úgy azt 20 éves, öregségi nyugdíjra jogosító szolgálati időként kell figyelembe venni.

Fontos, hogy ezt alapjaiban változtatja meg, ha a munkavállaló a részmunkaidő tartama alatt a minimálbérnél kevesebb jövedelmet kap, ugyanis, ha a munkavállaló nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető figyelembe

- írja jogvédelmi biztosító szakértője.

A kulcs tehát, hogy ha a részmunkaidőben a jövedelem eléri a minimálbért, a szolgálati idő számítása kapcsán nincs helye arányosításnak. Azonban az már érinti a nyugdíjra való jogosultság megszerzésének konkrét időpontját, ha a részmunkaidőben szerzett jövedelem nem éri el a minimálbért.

Ebben az esetben ugyanis a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával.

Lényeges, ha több részmunkaidős munkát is ellát egyszerre a munkavállaló, ezek a jövedelmek összeadódnak, így ha az együttes kereset eléri a minimálbért, az általános szabályok szerint nem szükséges arányosítani a szolgálati idő számítása során. A nyugellátás a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik, tehát a nyugdíjszámítás kapcsán annak értelemszerűen van jelentősége, hogy az öregségi nyugdíjra jogosult a szolgálati idő során, akár teljes, akár részmunkaidőben mekkora jövedelemmel rendelkezett.