A lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás kivezetése miatt jelenleg nincs olyan központilag szabályozott és finanszírozott ellátás, amely a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez és az esetlegesen felhalmozott tartozások kiegyenlítéséhez nyújtana segítséget - olvasható egy kormányzati dokumentumban.

A csomag egyik központi eleme, hogy a "védendő energiafogyasztó" státust kiterjesztették volna azokra a vagyontalan családokra, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 2,5-szörösét (jelenleg 71 ezer 250 forintot). Ez a besorolás nem jelentene kisebb rezsit, de több más kedvezményre, így részletfizetésre, előre fizetős mérőre és további 30 napos szolgáltatói türelemre jogosítana - írta a napilap.

Az EMMI a lapot arról tájékoztatta, hogy az anyag alapjául szolgáló rendelet már megjelent augusztusban. Ám ebben már nem szerepel a szegények kedvezményeinek bővítése. A tárca indoklás szerint a lehetőségeket folyamatosan figyelik; de szerintük jelenleg az önkormányzatok döntő részben a lakhatáshoz kapcsolódó terhek enyhítésére ítélik meg a települési támogatást.

Olvassa el: Lassan élesítik a választási csodafegyvert - nyugdíjasok, figyelem!