Megvonták a szociális támogatását, mert vagyona volt - hibázott a hivatal

Nem kaphat megélhetéséhez támogatást az, akinek a jogszabályban meghatározott vagyona van. A vagyonba azonban csak a hasznosítható vagyon számít bele. Ezt hagyta figyelmen kívül a kormányhivatal. A jogvita végére az alapvető jogok biztosának vizsgálata tett pontot.
Németh Géza, 2020. november 18. szerda, 06:20
Fotó: Pixabay

Az alapvető jogok biztosának honlapján megjelent jelentés a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésére irányuló eljárás körülményeit tárta fel. A panaszos személy azt sérelmezte, hogy a siófoki járási hivatal 1 millió 26 ezer forint jogosulatlanul felvett támogatás 15 napon belüli visszafizetésére kötelezte őt.

A határozatot jóvá hagyta a megyei kormányhivatal is. A határozat azon alapult, hogy a panaszosnak Monostorpályiban is van egy házban egynegyed résznyi tulajdona, amelynek az értéke 1 millió 160 ezer forint. A másik egynegyed rész a testvéréé, mindketten édesapjuk után örököltek. A 70 négyzetméteres családi ház fele az édesanyjuk tulajdonában van, de a gyerekek tulajdonrészét is az ő haszonélvezete terheli.

A panaszos az aktív korúak ellátásában részesült. A hatóságok úgy vélték, hogy ez őt nem illeti meg, mivel van egy 2,8 millió forintot érő fél házrésze. Ezért az örökléstől számítva jogtalanul vette fel a támogatást, amit vissza kell fizetnie. A megyei kormányhivatal korrigálta a fél házrészt egynegyedre, de a visszafizetést helyben hagyta, mivel az egynegyed rész értéke is több a jogszabályban meghatározott 855 ezer forintnál.

Itt lépett be az ügybe az alapvető jogok biztosa. A megyei kormányhivatal vezetője arra a kérdésre, hogy vizsgálták-e a ház hasznosíthatóságát, azt válaszolta, hogy nem, mivel az esetek többségében a figyelembe vehető vagyonelemek egyszerűen megítélhetőek, ebben az esetben azonban a hasznosíthatóság teljes körű feltárása nem történt meg, az ügy téves megítélés alá esett. Így a biztos fellépésére megváltoztatták a határozatot és a panaszosnak nem kell visszafizetnie a támogatást, sőt tovább is kapja azt.

Az ügyben döntő kérdés a ház hasznosíthatósága volt, amit a hatóságok nem vizsgáltak. A szociális törvény szabályai szerint aktív korúak ellátására jogosult az, akinek a családjában az egy személyre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 90 százalékát (jelenleg: 25 650 forintot) és vagyona nincs. A vagyonba azonban csak az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosán felüli rész (jelenleg: 855 ezer forint) számít bele. Viszont nem minősül vagyonnak a haszonélvezettel terhelt ingatlan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proxymus, 2020.11.18 07:39

Szegény embert még a hivatal is húzza.. :/
Ez volt a legnagyobb gondja a hivatalnak. Szánalmas. -.-

Bezzeg a cigók az X5, X6 -al mennek hó elején a segélyért, az rendben van.
((és én még az ország csóróbb felén lakom.))

Nehéz néha mit mondani erre a hivatali rendszerre. Inkább nem írom ide. :((
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.18 07:12

Saját hírolvasó és személyes tapasztalataim alapján két problémája lehetett a hatóságnak:
1., A segítséget kérő nem a rejtett tartalékok közé tartozik.
2., Csórinak nem szeretnek segítséget juttatni, mert azt a falatot a rokoni, haveri cégek szájától vonják meg, s az tűrhetetlen a mohó, kapzsi néprablók számára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html