Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament honlapján közzétett törvényjavaslatok alapján nem állami egyetemként működne a továbbiakban az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Soproni Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a kecskeméti Neumann János Egyetem - hívta fel a figyelmet a 24.hu.

Az úgynevezett Corvinus-modell más egyetemekre való kiterjesztéséről korábban már jelentek meg sajtóhírek. Stratégiai okokból eddig halasztották, de nyárra mégis átalakulhat a győri Széchenyi István Egyetem, a minta a Budapesti Corvinus Egyetem, írta korábban a Népszava.

Az ITM szerint  "nemzetköziesítik" a magyar egyetemeket

"A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében a kormány újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött. Az intézkedés elsődleges célja a versenyképesség növelése és a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás nemzetköziesítése érdekében" - nyilatkozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az MTI-nek.

2020. július 1-jével az egyetemek alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek.

Az államtitkár szerint "az új finanszírozás előnye a hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságot szem előtt tartó szemlélet, amelyet a 2022-től a különböző feladatok sajátosságait figyelembe vevő új finanszírozási elvek támogatnak". A most átalakuló intézmények Bódis József szerint "nem szakadnak el az államtól, hanem azzal, mint a felsőoktatási szolgáltatásokat megrendelő szereplővel 15-20 éves keretszerződés és 3-5 éves finanszírozási szerződés keretében alakítják ki a kapcsolatukat, amely garanciát jelent a hosszú távú stabil működésre". (Azaz az állam, mint megrendelő azt finanszíroz, amit akar, mint ahogy a finanszírozásba bevonandó vállalatok is befolyásolhatják az oktatás irányát. Arról sem közöltek még információt, hogy az új struktúrában az állam milyen arányban finanszírozna hallgatói helyeket, a diákok milyen nagyságú tandíjjal számolhatnak. Feltételezhetően az új modell bevezetése nem az társadalmi integrációt segítő lépés lesz - a szerk.)

Összeolvadnak az agráregyetemek

Bódis József intézményi átalakításokról is beszélt az MTI-nek: 2020. augusztus 1-től az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara és a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. Ezt követően a teljes Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvad, ezzel párhuzamosan a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara az Óbudai Egyetem szervezetének részévé válik, megteremtve ezzel, hogy a Szent István Egyetem agrár tudásközponttá válhasson - véli az államtitkár.

A kecskeméti (volt Pallas Athéné Egyetem) Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara szintén augusztus elsejétől a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetéhez fog tartozni