A Balaton elöntötte Balatonfenyvest

Gondot okoz a Balaton magas vízszintje. Balatonfenyvesen több száz kertet elöntött a víz. A település polgármestere szerint át kell alakítani a csatornarendszereket és a vízelvezető árkokat.
Inforádió, 2016. február 24. szerda, 15:40
Fotó: Napi.hu

"Nagyon remélem, hogy a jelenleg kiírás alatt álló és majd kiírandó pályázatokban részt vehetünk és megoldódhatnak a problémáink azzal, hogy olyan művek, létesítmények, csatornaszakaszok épüljenek ki, amelyek a magas víz ellen valamelyest védelmet jelentenek" - mondta Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere.

Hozzátette: a különböző létesítmények és vízelvezető rendszerek nem a 120 centiméteres balatoni vízszinthez lettek tervezve, ahogy a szennyvíz-csatornarendszer sem.

"Ezek átépítése miatt nekünk hatékony szakmai és gazdasági segítségre van szükségünk. Mi nem azt kérjük, hogy engedjék le térdig a Balaton vizét, hiszen tudom, hogy minél több víz van benne, annál tisztább a tó. De tudomásul kell venni, hogy vannak olyan mélyen fekvő területek, amelyeket meg kell védenünk. Ha 120 centiméterre felemeljük a vízszintet egy határozattal, annak következményei vannak, és itt igenis tennünk kell azért valamit, hogy az értékeinket meg tudjuk védeni" - fogalmazott a polgármester.

Lombár Gábor az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy a házakba nem folyt be a víz, de a kertek víz alatt állnak.

"A házakkal nincsen probléma, mert akik annak idején építkeztek a Balaton közelében, voltak annyira józan gondolkodásúak, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen pincézték alá az épületeket. Az épületekbe nem tudott befolyni víz, viszont a kertek mindaddig víz alatt lesznek, ameddig a Balaton vízszintje így marad" - hangsúlyozta Lombár Gábor.

A polgármester hozzáfűzte: megpróbálják a pályázatokon keresztül a vízelvezető rendszereket felújítani, a part és a víz találkozásánál pedig egy árvízvédelmi csappantyút építenek, ami megakadályozza, hogy a Balaton vize elöntse a belterületet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.02.24 19:11

Minden csepp édesvíz kincs, és így a Balatonban kell tartani. A klímaváltozásban semmi sem garantálja, hogy jövőre is lesz eső. Emlékezzünk 2003/2004-re, ill. 2012-re. Egy pocsolya volt a Balaton :-(. Akit zavar a víz, védekezzen ellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html