A Balatonhoz készül? Jó hír érkezett

Jó állapotban van a Balaton, kiváló a vízminősége. Bár az enyhe tél miatt a tó nem fagyott be, a tó ökoszisztémáját ez nem zavarta meg - adta hírül az Infostat.hu.
Domokos László, 2019. május 19. vasárnap, 18:17
Fotó: Napi.hu

A nádasoknak és a halak ívásához is kimondottan ideális lenne, ha a Balaton ki tudna önteni és azután vissza tudna húzódni. A szabályozott vízszint nem feltétlenül ideális, de most nem alacsony a vízszint, az utóbbi napok esőzése megtette hatását - mondta Boros Gergely, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa a portálnak.

Szavai szerint a Balaton vízminősége kiváló. A szakértők algaburjánzásra sem számítanak. A víz kiváló minőségét jelzi, hogy tavasszal a part menti köveken megjelentek a vörös moszatok.

A Balaton vize helyenként barnásra színeződhet, ám ez nem veszélyes. A vízgyűjtőről, a Kis-Balaton felől, valamint a déli parti befolyókon huminban gazdag víz jut a Balatonba. Ez a mocsári növényzet lebomlásából származó, magas széntartalmú vegyület, de az emberi egészségre semmilyen kockázatot nem jelent - tette hozzá a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK