Matolcsy György csütörtöki bécsi megbeszélésén jelezte, hogy a magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót, a bankadót - közölte az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya.

Az NGM korábbi tájékoztatása szerint Matolcsy György Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter meghívására találkozott Bécsben Markus Söder bajor pénzügyminiszterrel.

Az osztrák hírügynökség csütörtöki tudósításában idézte Markus Södert, aki közölte: Magyarország megígérte, hogy a bankadó megfelezését 2014-ben végrehajtja, a mostani mértéket egy évre hosszabbítja meg. Söder Bécsben úgy fogalmazott: "határozott érdekünk", hogy Magyarország pénzügyi helyzete stabil maradjon.

Az APA tudósítása szerint Söder éles kritikával illette a magyar kormány szerdai döntését, hogy - 367 milliárd forintos költségvetési kiigazítási programjának keretében - mégsem felezik meg 2013-ban a bankokra kivetett különadót. Decemberben a kormány a Bankszövetséggel kötött megállapodásban még erre tett ígéretet.

A nemzetgazdasági miniszter szerdán azzal érvelt, hogy a két héttel korában bejelentett 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot nem találta elégségesnek az Európai Bizottság a 3 százalék alatti bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány jövő évi teljesítéséhez. Matolcsy György akkor elmondta, hogy - bár nem ért egyet az unió értékelésével - a kormánynak elszánt törekvése, hogy Magyarország lekerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása jelentette "szégyenpadról", és elkerülje több mint ezermilliárd forintnyi kohéziós támogatás megvonását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kiadott közlemény szerint a megbeszélés legfőbb célja az volt, hogy a három ország, illetve a tartomány kapcsolatát még szorosabbra fűzzék és meghatározzák a jövőbeni gazdasági együttműködés irányait.