Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Devizapiaci szakértők szerint nem várható a svájci frank látványos gyengülése rövid távon, sőt akár az árfolyamrögzítési lehetőség három éve alatt is meghaladhatja a 180 forintos szintet. Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint rövid távon még tovább is erősödhet a svájci frank, akár 280 forint fölé is mehet az árfolyam, középtávon azonban a mostaninál gyengébb árfolyam várható.

A frank gyengüléséhez az elemző szerint az kellene, hogy az európai adósságválság megoldásában előrelépés történjen, illetve a svájci jegybank beavatkozása is gyengítheti az árfolyamot. Hozzátette, hogy a válság kezeléséhez megvan a politikai akarat, és a svájci jegybank részéről is van szándék a beavatkozásra.

A piac rövid távon még kikényszerítheti az erősebb árfolyamszinteket, azonban hosszabb távon az alacsonyabb árfolyamot az is indokolja, hogy a jelenlegi erős árfolyam nem a svájci gazdaság erejéből következik - fejtette ki.

Az MKB Bank előrejelzése szerint a svájci frank árfolyama 2012 végére 220 forintos szintre csökkenhet, ami azonban még 40 forinttal mindig magasabb a rögzítési árfolyamnál.

Kondrát Zsolt megjegyezte, hogy a jelenlegi piaci helyzetben rövidebb távra nehéz előrejelzést adni, hiszen a mostani árfolyam néhány hónappal ezelőtt még az elemzők legrosszabb álmaiban sem szerepelt. Megjegyezte, hogy azoknak a devizahitelesek, akik most az árfolyamgát igénybevétele mellett döntenek, nem csak néhány hónapra, hanem hosszabb távra kell előre gondolkodniuk.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek megerősítette, hogy bár a program kidolgozásakor ennél jóval gyengébb volt a frank árfolyama, és korábban kevesebb olyan ügyféllel számoltak a bankok, akik a rögzítés mellett döntenek, a pénzintézetek tudják kezelni a mostani helyzetet is. Elegendő a likviditásuk a nagyobb hitel nyújtására is, az is igaz azonban, hogy ezzel csökken a bankok hitelezési kapacitása.

Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankok - akárcsak a PSZÁF - a következő időszakban a késedelmesen fizető ügyfelek számának növekedésére számít, ezért arra kérik az ügyfeleket, hogy még a törlesztés leállása előtt keressék fel a bankot, mert nem csak a rögzített árfolyam lehetőségével élhetnek, de valamennyi pénzintézet saját megoldásokat is kidolgozott a devizahitelesek helyzetének enyhítésére.