A német üzleti lap felidézte, hogy a bajor állam 2008-ban 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a pénzügyi válságból. Az állami támogatás ellentételezéséről három éven keresztül tárgyalt a bajor kormány a brüsszeli bizottsággal, és végül az idén július elején állapodtak meg.

Az egyezség szerint a BayernLB-t karcsúsítani kell, az alkalmazottak számát több mint 5 ezerrel kell csökkenteni, a bank mérlegfőösszegét pedig 2015 végéig 100 milliárd euróval 200 milliárd euróra kell leszállítani. Az állami támogatás felét 2019-ig kell visszafizetni.

A lap értesülése szerint az MKB-t 2015-ig kell értékesíteni, de az anyabank akár haladékot is kaphat, ha addig nem sikerül az ügylet. A bizottság azért nem szabott meg szigorú határidőt az értékesítésre, mert "bankot manapság nemigen lehet eladni" - írta az FTD.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter a lapnak azt mondta, hogy az EB "az időtényezőt tekintve nagy rugalmasságot biztosított az MKB értékesítéséhez". A müncheni vezetés szerint a magyar leánybankot "a következő években" adják el - tette hozzá a miniszter.

A BayernLB a második legnagyobb úgynevezett tartományi bank, vagyis olyan bank, amelynek fő tulajdonosa valamely német tartomány. A cég 1994 óta tulajdonos az MKB-ben, részesedése 95,23 százalék.