A befagyasztott nyugdíj és az ingatlanadó menthetné meg a jövő évi költségvetést

Elemzők szerint átalakításra szorul a jövő évi költségvetés, amelynek szeptemberi zárószavazására komoly módosításokat nyújthat még be a szaktárca.
Gerőcs Tamás, 2012. július 6. péntek, 07:10
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke...

A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése feszültség forrása lehet, mivel a kormány amúgy üdvözlendő járulékcsökkentési tervének finanszírozási oldala nem biztosított − mondta lapunknak Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője. Véleménye szerint jelenlegi formájában "beleköthet" az IMF a pénzügyi tranzakciós illeték jegybankra történő kivetésébe, ami miatt a kormány vagy kénytelen lesz meghátrálni és ősszel módosítani a költségvetést, vagy akár bukhat a hitelmegállapodás. A jegybankra kivetett illeték ugyanis fiktív bevétel, mivel az MNB az államháztartás része, az ott keletkező veszteségeket a költségvetésnek kell megtérítenie. Ráadásul a monetáris finanszírozás tilalmába ütközhet az illetékkivetés.

Az elemző szerint a kiadáscsökkentés mellé új bevételi forrást kellene találni, bár itt nagyon szűk a kormány mozgástere, hiszen szinte minden mozgósítható területen európai összehasonlításban kirívóan magas a magyar adóterhelés. Jó példa erre a forgalmi adó. Ahol viszont lehetne bevételt generálni, ott politikailag szűk a mozgástér, mivel a kormánypárt ellenzékben vehemensen ellenezte például a vagyonadó bevezetését vagy az szja-ból beszedhető többletet. Pedig ez a két adóforma segíthetne a megvalósításban: járható út lenne fenntartani a de facto kétkulcsos szja-t, ami a félszuperbruttó kivezetésének elhalasztását jelentené − mondta a szakember. A vagyonadón belül az általános ingatlanadó bevezetése jöhet szóba. Politikailag ez sem vállalható, azonban elképzelhető, hogy nem a központi költségvetés szedné be, hanem az önkormányzatok élnének e lehetőséggel. Az ingatlanadó lehetősége már most adott, így lehet, hogy a kormány azzal "próbálkozik" majd, hogy a helyi önkormányzatok támogatásának további csökkentésével kikényszeríti az alkalmazkodást − véli Árokszállási.

Ha a bevételi oldal további átalakításán gondolkodna a kormány, komoly politikai akadályokba ütközhet − ért egyet Németh Dávid, az ING vezető elemzője. Sem az áfa nem emelhető tovább, sem a jövedéki adókból nem lehetne már akkora összeget előteremteni, ami fedezné a járulékcsökkentést, igaz, a jövedéki adók további emelése még könnyen felmerülhet mint részmegoldás. Németh szerint a járulékrendszer további átalakításával tudna forrást biztosítani a járulékcsökkentéshez a kormány, bár ezzel kacifántos pályát írna le a munkareform. A bevételi oldalon a társasági adókulcs növelése adhatna még némi mozgásteret a kormánynak − véli a szakértő.

Az intézkedések jó eséllyel a kiadási szerkezetet érinthetik, ugyanis ott vannak jelentős tartalékok. Ilyenek lehetnek például a központi költségvetési intézmények vagy az önkormányzatok támogatása. Forrás lehet a szociális támogatások rendszere is, ahova például átsorolhatnak még nyugdíj jellegű tételeket, amelyeket aztán később akár be is lehet fagyasztani, ilyenre példa a korhatár alatti ellátás. De akár a nyugdíjemeléseket is befagyaszthatják, bár politikailag ezt is nehéz kommunikálni − tette hozzá Németh.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.07.07 15:07

@pro libertate:

"Az egykulcsos SZJA (nem kibővített értelemben) jelenleg nem a munka-, hanem a vagyoni jellegű jövedelmekre rakódó adó csökkentésének eszköze..." Ezt Öntől idéztem.
A több kulcsos adórendszerben fordult elő, ha bizonyos túlóraszámot elért az ember kevesebb órabérért dolgozott tovább, mint a normál munkaóráért járó bér.
A szuperbruttó miatt most is két kulcsos az SZJA.
A fidesz megígérte, hogy eltörli most mégis megtartja.
Az adóbevallás sokkal egyszerűbb lett mégsem söralátét méretű.
Ha egy főállása van az embernek önállóan is ki tudja tölteni a bevallást mellette a cége is elkészíti vagy a NAV.
A fidesz legelvakultabb hívei sem vallják be, hogy hiába az igyekezet a törlesztő részletünk állandó növekedési pályán marad...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.07.07 14:46

@Blama: Mi a baj már megint Nagyapa? Arról folyik itt a diskurzus nem, hogy fizessenek mások? De nyugodjon meg, az én Kétharmadom nem fog ingatlanadót bevezetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2012.07.07 11:36

A világ legaránytalanabb-legigazságtalanabb nyugdíj rendszere Magyarországon van,Orbán Viktor 2009 év-végén tett egy kijelentést,hogy "visszatérünk a 2002-es nyugdíj megállapításhoz" azonnal csökkent 15%-ot a Fidesz népszerűsége,pedig az lenne megoldás a nyugdíj arányok rendbetételére és évi 400 Milliárd ft körülivel kevesebb KÜLFÖLDI HITELT kellene a nyugdíj kasszába betolni.Jelenleg a 2004 előtt megállapított nyugdíjak 1% éri el a 200 000 ft-ot,míg a 2004 utániaknak a 10% a. A nyugdíj különbséget az ésszerűtlen valorizációs és degresszós táblázat eredményezi 2002-ben 80 000 ft számított 100%-ig nyugdíj alapnak és a 183 001ft feletti résznek csak a 20%-a míg 2009 dec 31-et követően 289 000 ft számított 100%-ig a 370 001 ft feletti résznek pedig a 70 %-a melynek eredménye képpen közel 600 Milliárd ft KÜLFÖLDI HITELLEL kellett kipótolni a nyugdíj kasszát és eredményezte a luxus nyugdíjakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2012.07.07 11:21

@ingyen: Az adóztatás nézőpont kérdése.Ismerőseim között vannak olyan megszállottak,hogy túlmunkával, szolid életvitellel két gyerek iskoláztatása mellett megépítettek 150 m2-es családi házat a fővárosban és van olyan aki azonos jövedelem mellett TANÁCSI lakásba lakott-lakik a jövedelme egyik felét elitta a másikat felélte az ország építésbe nem vett részt, csak benyújtotta az igényét a II-kerűleti TANÁCSI lakásra és a párttitkár sógora ajánlására meg is kapta jelenleg is benne lakik. A szorgalmasokat adóztassuk meg a lumpeneket jutalmazzuk.Az ingatlan adót van ahol évek óta sikerrel alkalmazzák a FIDESZNYIKEK,Zsóri fürdőn a korábbi Fideszes polgármester bevezette a m2-kénti adózást jelenleg 620 ft/m2 nagyon sok bányász özvegynek van hétvégi DÁCSÁJA és igen költséges a fenntartása,elértéktelenedett-eladhatatlan.A közös teherviseléssel nehogy a rendes emberek járjanak rosszul, akik jókor voltak jó helyen pedig jól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.07.07 11:07

@obsi:
"Ha nem munkajellegű jövedelmekre vetik ki az egykulcsos SZJA-t, hanem vagyonira ahogyan állítja"
Nem állítottam ilyet...

"Emlékeszem a többkulcsos adózásnál minden hónapban számolnom kellett az óráimat meddig éri meg túlórázni, mert adósáv ugrás esetén előfordult az a megdöbbentő fordulat, hogy több munkáért kevesebbet kaptam!"
Cimbora... A hozzászólásaidból úgy tűnik, az egészségügyhöz lehet(ett) valami közöd, minden egyéb területen elképesztő tájékozatlanságról teszel tanúbizonyságot. Pl. ilyet, hogy "Ameddig Magyarország a befolyt 100 ft adójából 87 ft-ot külföldre törleszt", a fidesz legelvakultabb hívei sem írnak le, ha valami halovány fogalmuk van a költségvetési bevételekről-kiadásokról...
Az az "érvelési" technika sem ismeretlen előttem, hogy valaki makro-összefüggéseket saját példájával igyekszik cáfolni...:DDD de most még ezt is elszúrtad.
Látom, soha nem számoltad ki magad a SZJA-bevallásodat... ellenkező esetben tudnád, hogy a sávhatár átlépésével nem csökkenhetett az adózott jövedelmed.

Talán a természet hibája: nem születünk úgy, hogy mindenhez értenénk... van, aki hamarabb megtanulja kezelni ezt a helyzetet, van, aki sohasem... ismerős az a nem dakota mondás, hogy "ha hallgattál volna..." ? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html