Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Forintban számolva áprilisban az olajár 28 ezer forint volt, most 21 ezer, ami több mint 20 százalékos csökkenés, és hasonló tendencia érvényesül a benzinárban is - mondta Suppan Gergely. A TakarékBank senior elemzője hozzátette, hogy az üzemanyagárak a magyar fogyasztói kosárban 8,5 százalékos súllyal szerepelnek, így egy 20 százalékos áresés akár 1,5 százalékponttal is mérsékelheti az inflációt. Májusban már 5,3 százalékra lassult a 12 havi infláció, a mutató júniusban tovább eshet - jelezte az elemző.

A TakarékBank prognózisa szerint jövőre az infláció 3,7 százalék lesz, ami egy kissé magasabb az MNB most kiadott 3,5 százalékos mutatójánál, de Suppan Gergely úgy látja, hogy tartós olajárcsökkenés illetve a forint erősödése esetén a jövő év végére 3 százalék körül alakulhat az infláció.

A CIB Bank erre az évre 5,6 százalékos inflációt vár, de az olaj és benzinárak esése nyomán "benne van az MNB által várt 5,3 százalék is" - közölte Jobbágy Sándor. A CIB Bank elemzője szerint jövőre 3,7 százalékos fogyasztói árdrágulás számítható, a mutató megegyezik a 2013 decemberre várt adattal. Mindkét elemző kamatcsökkenést vár 2012 hátralévő részében, decemberre a CIB 6,5 százalékos, a TakarékBank 6,5-6,75 százalékos kamattal kalkulál.

Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere szerint az év elejéhez képest javuló inflációs kilátások, az egyre gyengébb gazdasági növekedés, az IMF-tárgyalások várható megkezdése és a feltörekvő piaci országokat általánosságban jellemző alacsony kamatszint egyre több monetáris tanácstagot terel majd a kamatcsökkentést szorgalmazók táborába. Az elemző úgy véli, hogy az eurózóna kilátásaival kapcsolatos bizonytalanság, illetve az IMF-tárgyalásokon várható feszültségek továbbra is rendkívül óvatos monetáris politikát indokolnak, ami azonban nem zárja ki a monetáris kondíciók enyhítését.

Mi lesz a GDP-vel?

Az MNB jelentősen módosította idei GDP prognózisát, hiszen a márciusi 0,1 százalékos növekedést, most 0,8 százalékos visszaesésre változtatta. Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint ezzel a prognózissal az MNB a piaci konszenzust "lőtte be", mivel a Reuters konszenzus 2012-re 0,8 százalékos GDP csökkenést mutat. A CIB erre az évre 0,5 százalékos GDP csökkenést vár - tette hozzá.

A TakarékBank idei GDP előrejelzése is jobb mint a jegybanké, Suppan Gergely a 0,3 százalékos visszaesést azzal magyarázza, hogy anyabankjuk a konszenzusnál gyorsabb gazdasági növekedést vár Németországban, a piac 0,6-0,8 százalékot, míg a DZ Bank 1,4 százalékot. Kétségtelen, hogy a 0,3 százalékos GDP csökkenés lefelé mutató kockázatot takar - jelezte Suppan Gergely.

Az MNB jövő évi 0,8 százalékos GDP prognózisa - amely márciusban még 1,5 százalék volt - elmarad a jelenlegi piaci konszenzustól, amely 1,0-1,1 százalék - kommentálta az adatot Jobbágy Sándor. A CIB Bank elemzője kissé optimistább, 1,3 százalékos növekedést vár jövőre.

A TakarékBank is az MNB-nél gyorsabb, 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ra - mutatott rá Suppan Gergely. Az elemző emlékeztetett arra, hogy beindul az Audi új kapacitása, és a bázishatás is javíthatja a jövő évi GDP-t, hiszen az idei első negyedévi mínusz 0,7 százalékot "nem lesz nehéz felülmúlni".