Továbbra is az orosz-ukrán feszültséggel kapcsolatban érkező hírekre figyelnek a piaci szereplők. Bár a héten újabb nyugtalanító fejlemények érkeztek (Putyin fenyegetőző nyilatkozata, orosz hadgyakorlat az ukrán-orosz határhoz közeli orosz területeken) a Brent árfolyama 109-110 dollár körül ingadozott.

A finomított dolláros termékárak a benzin esetében 0,8 százalékkal kerültek feljebb a héten, míg a gázolaj esetében minimális drágulás figyelhető meg. Így csupán a dolláros jegyzésárak elmozdulása alapján a benzin esetében akár áremelés is jöhetne a kutakon a jövő héten.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 222,4-es átlagos szintről a héten az MNB bejelentései illetve az orosz-ukrán hírek ellenére csupán a 222,8 átlagos szintig gyengült a dollárral szemben. A dolláros jegyzésárak illetve a dollár-forint kurzus mozgása alapján a benzin forintos jegyzésárai 1, a gázolajé pedig 0,4 százalékkal kerültek feljebb.

A héten látott elmozdulások alapján hétfőn a MOL a benzin esetében minimális emelésről (2 forint) dönthet, míg a gázolaj ára valószínűleg nem fog változni. Azonban az ekkora mértékű benzindrágulás a MOL korábbi gyakorlata alapján akár el is maradhat.

A MOL árképzése és a Portfolio.hu által készített becslés

Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (mint korábbi egy GVH vizsgálatból kiderült) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.