A benzinesek aggódhatnak

Viszonylag szűk sávban mozgott a héten a Brent árfolyama, így a finomított dolláros jegyzésárak is alig mozdultak annak ellenére, hogy tovább fokozódott a feszültség Ukrajnában. Mivel a dollár-forint kurzus is alig mozdult, így csupán a benzin esetében kerülhet sor minimális (2 Ft) áremelkedésre, míg a gázolaj ára valószínűleg nem változik a következő héten.
portfolio.hu, 2014. április 26. szombat, 10:05
Fotó: Napi.hu

Továbbra is az orosz-ukrán feszültséggel kapcsolatban érkező hírekre figyelnek a piaci szereplők. Bár a héten újabb nyugtalanító fejlemények érkeztek (Putyin fenyegetőző nyilatkozata, orosz hadgyakorlat az ukrán-orosz határhoz közeli orosz területeken) a Brent árfolyama 109-110 dollár körül ingadozott.

A finomított dolláros termékárak a benzin esetében 0,8 százalékkal kerültek feljebb a héten, míg a gázolaj esetében minimális drágulás figyelhető meg. Így csupán a dolláros jegyzésárak elmozdulása alapján a benzin esetében akár áremelés is jöhetne a kutakon a jövő héten.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 222,4-es átlagos szintről a héten az MNB bejelentései illetve az orosz-ukrán hírek ellenére csupán a 222,8 átlagos szintig gyengült a dollárral szemben. A dolláros jegyzésárak illetve a dollár-forint kurzus mozgása alapján a benzin forintos jegyzésárai 1, a gázolajé pedig 0,4 százalékkal kerültek feljebb.

A héten látott elmozdulások alapján hétfőn a MOL a benzin esetében minimális emelésről (2 forint) dönthet, míg a gázolaj ára valószínűleg nem fog változni. Azonban az ekkora mértékű benzindrágulás a MOL korábbi gyakorlata alapján akár el is maradhat.

A MOL árképzése és a Portfolio.hu által készített becslés
Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (mint korábbi egy GVH vizsgálatból kiderült) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

 

 


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

soper, 2014.04.26 13:13

Ha minden ilyen pipec, akkor minek piszkálni a benzin árát? Mert a magyar már csak ilyen játékos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html