Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: legyen letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálható bűncselekmény a határ törvénytelen átlépése, a határzár megrongálása, és szabjanak ki példás büntetést, gyors eljárásban az embercsempészekkel szemben.

A szigorítást azzal indokolta, hogy Magyarországon átlépte a 130 ezret a törvénytelenül belépők száma, és az EU-tól sem érkezik érdemi segítség, Magyarországnak magának kell megvédenie határait. A hatóságok visszajelzései alapján a határsértők egyre követelőzőbbek és agresszívabbak velük szemben.

A Btk. módosítását az igazságügyi és a belügyi tárca dolgozza ki és terjeszti a Ház elé - mondta, jelezve, hogy a parlament összehívásához a két kormánypárti frakció megteszi a szükséges lépéseket.

A rendkívüli ülésen javasolják elfogadni azt is, hogy töröljék el az adóazonosító jel szükségességét a gyermekek utáni adókedvezmények igénybe vételéhez. Január 1. után csak ennek birtokában lehetett volna kérni a családi adókedvezményt, azonban még mintegy 200 ezren nem rendelkeznek vele.

Viszonylag kevés sürgősségi eljárásra nyílik lehetőség, így ha az ellenzék nem támogatja a Btk. szigorítását, akkor a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja kérni fogja a sürgősségi tárgyalást, a szigorításról mindenképpen szavazni fognak. Ellenzéki támogatás hiányában a gyermekesek utáni kedvezményt érintő indítványnak csak a tárgyalását tudják megkezdeni, szavazás pedig a parlament későbbi rendes ülésén lehet.