A BKK is készül a hétfői káoszra

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. tartalékjárműveket biztosít a szmogriadó idején várhatóan megnövekedő utasforgalom zavartalan ellátására - adta hírül a társaság.
MTI, 2017. január 22. vasárnap, 19:22
Fotó: Napi.hu

Tarlós István főpolgármester vasárnap hajnalban elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Amennyiben a levegő szennyezettségének mértéke nem csökken a riasztási szint alá, hétfő reggel 6 órától korlátozások lépnek életbe az autósforgalomban.

A levegő minőségének javulása érdekében a BKK kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne a gépkocsijukkal közlekedjenek, hanem válasszák a közösségi közlekedést. A cég az intézkedésekkel is segíti a főváros szmogriadó miatt várhatóan megnövekedő közösségi közlekedési forgalmát.

A riasztási fokozatról kapott tájékoztatást követően a BKK fődiszpécsere értesítette a szmogriadó esetén mozgósítandó embereket és tartalékjárműveket rendelt meg a BKV-tól a busz-, a trolibusz-, a villamos- és a metróágazat tekintetében. A riasztási fokozat elrendelésének érvénybe lépésétől a BKK illetékes munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a közösségi közlekedési, ezen belül a kötöttpályás járművek utasforgalmának alakulását.

Annak érdekében, hogy a közösségi közlekedés a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a megnövekedő utasforgalomban is kényelmes szolgáltatást nyújtó valós alternatívát jelentsen, a BKK az utasforgalom függvényében állítja forgalomba a rendelkezésre álló tartalékjárműveket.

Hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4 vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. E forgalomkorlátozó intézkedés - további intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. A tehergépjárműveknek kiadott behajtási hozzájárulások nem mentesítenek a szmogriadó gépjárművekre vonatkozó korlátozásai alól - áll a BKK közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK