A boltok továbbadják majd az áfacsökkentést

Helyes döntés az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének kiterjesztése további alapvető élelmiszerekre - hangsúlyozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentésére reagálva.
MTI, 2016. április 13. szerda, 18:49

Az áfakulcs csökkentését továbbadják majd a vásárlóknak a kereskedők, ahogy a sertéshús esetében is tették. Ugyanakkor a fogyasztói árak csökkenését a decemberi árakhoz kell majd viszonyítani, amelyek magasabbak vagy alacsonyabbak is lehetnek a jelenleginél, a mezőgazdaság körülményeinek alakulásától függően - jelezte.

Szakmai vélemények szerint meg kellene fontolni, hogy a tej áfáját már idén július 1-jétől mérsékeljék; ez segítené a kereslet bővülését, és ezzel javítaná a súlyos piaci gondokkal küzdő hazai tejtermelők helyzetét.

A szerdán bejelentett intézkedések hatásáról az OKSZ-nek még nincsenek számításai. A szövetség főtitkára felidézte: a sertéshús esetében azzal számoltak, hogy az áfakulcs csökkentése a költségvetésnek 25-30 milliárd forintos bevételkiesést okoz. Az áfamérséklés hatása a tej, a tojás és a baromfi esetében nagyobb volument jelent, ugyanakkor a piac bővülésével és kifehéredésével a kieső bevétel egy része visszajön.

HOZZÁSZÓLÁSOK