A bonus-malus rendszer eltörlését szorgalmazza a MABISZ

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a kötelező gépjármű felelősségbiztosításnál (kgfb) egységesen szabályozott bonus-malus rendszer eltörlését javasolja, sok európai országban ez már megtörtént ugyan, de a biztosítók önként követik a korábbi megoldást.
MTI-Eco, 2011. június 16. csütörtök, 15:19
Fotó:

A kgfb törvény hatálybalépésétől - a múlt év első napjától - töltik fel a biztosítók adatokkal a kártörténeti nyilvántartást (KÁNYA), így 2015-re lesz abban annyi adat, amennyiből a biztosítók maguk tudnak kedvezményeket, illetve többlet díjakat kalkulálni.

A felvetésnek az ad aktualitást, hogy szerdán lépett hatályba a nemzetgazdasági miniszter rendelete, amely előírja, hogy az új kgfb szerződéseknél ebből a nyilvántartásból kell meghatározni a bonus-malus besorolást. Maga a besorolási rendszer egyenlőre változatlan: 10 bonus és 4 malus osztályt tartalmaz.

A MABISZ közleménye hivatkozik arra, hogy - az egységes kárnyilvántartás megteremtését követően - legtöbb európai országban már másfél évtizede eltörölték a kötelező bonus-malus rendszert. Ennek ellenére a biztosítók többsége még mindig használja, mivel az ügyfelek igénylik a megszokott díjkedvezményeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK