A britek szigorítják a szabadságjogokat

Új jogi keretek fogják szabályozni a kitoloncolást és a menedékjogot Nagy-Britanniában, hogy hatékonyan lehessen alkalmazni őket a terroristák elleni küzdelemben, mondta Tony Blair brit kormányfő - adta hírül az fn.hu.
NAPI Online, 2005. augusztus 5. péntek, 19:00
Fotó:

Az emberi jogok brit szabályozása jelenleg az emberi jogok európai egyezményén alapul. A kormány azonban módosításokat tervez, hogy megkönnyítse a terrorizmusra uszítók kitoloncolását - közölte Blair. Az említett emberi jogi egyezmény részeseként London nem adhat ki terhelteket olyan országokba, ahol kínzás vagy halálbüntetés fenyegeti őket.

A brit kormányfő ígéretet tett arra, hogy lecsapnak a muszlim ifjakat radikalizáló szélsőségesekre. Elsősorban a gyűlöletre uszító muzulmán prédikátorokat, erőszakos cselekményeket pénzelő honlapokat és könyvesboltokat célozzák a tervezett intézkedések.

Blair még az év végéig keresztülvinne a parlamenten egy új szabályozást, amely büntetné a terrorizmusra való közvetett felbujtást, valamint tényállásként tüntetné fel a terrorista műveletekre való kiképzést, történjék az akár Nagy-Britanniában, akár külföldön. Az elképzelés szerint önálló bűncselekmény lenne a "terrorista cselekményekre való előkészület" is.

HOZZÁSZÓLÁSOK