Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A helikopterek beszerzésére nemzetközi verseny lesz, de ahhoz, hogy ki merjük írni a tendert, néhány hétnyi megfontolás és előkészítő munka szükséges, mondta Orbán Viktor miniszterelnök február elején a Hír Tv-nek. A nyilatkoztatot a Magyar Nemzetben idézték föl, ahol arra emlékeztettek vele, hogy egyelőre csúszásban van a nemzeti helikoptertender, és nem látszik, hogy mikor valósulhat meg.

A lap szerint két ok miatt nem emelkedett levegőbe a pályázati kiírás:  bizonytalan, hogy miből fizetik ki a brókerbotrányok károsultjait a jelenlegi belpolitikai helyzetben tovább borzolhatná a kedélyeket, hogy 172 milliárdot terveznek költeni a nemzeti helikopterparkra.

A helikoptereket a rendőrség, a honvédség és a légimentő-szolgálat használná őket. A tervet még 2013-ban jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter a parlamentben, igaz már a 2010 előtti kormányok is dolgoztak az ügyön - hisz a rendőrségnek jó estben 3-4 és a honvédségnek tíz-egynéhány működőképes szállítóhelikoptere maradt, arról nem beszélve, hogy az utolsó Mi-24-es harci helikoptereket már évekkel ezelőtt kivonták a szolgálatból.