A brókerbotány miatt jegeli a kormány a gigatendert?

A kormány kis híján döntött a 172 milliárd forintra becsült rendőrségi és honvédségi helikoptertender kiírásáról, ám a brókerbotrányok okozta költségvetési bizonytalanság miatt csúszik a terv - írja a Magyar Nemzet.
Index.hu, Napi.hu, 2015. április 22. szerda, 09:57
Fotó: Napi.hu

A helikopterek beszerzésére nemzetközi verseny lesz, de ahhoz, hogy ki merjük írni a tendert, néhány hétnyi megfontolás és előkészítő munka szükséges, mondta Orbán Viktor miniszterelnök február elején a Hír Tv-nek. A nyilatkoztatot a Magyar Nemzetben idézték föl, ahol arra emlékeztettek vele, hogy egyelőre csúszásban van a nemzeti helikoptertender, és nem látszik, hogy mikor valósulhat meg.

A lap szerint két ok miatt nem emelkedett levegőbe a pályázati kiírás:  bizonytalan, hogy miből fizetik ki a brókerbotrányok károsultjait a jelenlegi belpolitikai helyzetben tovább borzolhatná a kedélyeket, hogy 172 milliárdot terveznek költeni a nemzeti helikopterparkra.

A helikoptereket a rendőrség, a honvédség és a légimentő-szolgálat használná őket. A tervet még 2013-ban jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter a parlamentben, igaz már a 2010 előtti kormányok is dolgoztak az ügyön - hisz a rendőrségnek jó estben 3-4 és a honvédségnek tíz-egynéhány működőképes szállítóhelikoptere maradt, arról nem beszélve, hogy az utolsó Mi-24-es harci helikoptereket már évekkel ezelőtt kivonták a szolgálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2015.04.22 13:25

"Nemzeti helikoptertender" - ????? menjenek már le "délre", hogy finoman fejezzem ki magam! Ne-vet-sé-ges!
Mivel teljesen magától értetődik, hogy hazánk nem Pirézföld számára óhajt/ana helikoptereket beszerezni, hanem a mi saját rendvédelmiseinknek, kizárólag kisebbrendűségi érzésekkel teli, mindent mindig bizonygatni igyekvő izék hajtogatják folyvást, hogy minden mennyire nemzeti.
"Hiába ne vedd!", hogy egy meglehetősen iránymutató műre utaljak. A haza is komoly fogalom, nem kell állandóan meghivatkozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html