A budapesti csapvízben kevesebb mikroműanyag van, mint a palackozott ásványvízben

Sok a mikroműanyag-részecske a Dunában, és kimutatható a budapesti csapvízben is - állapította meg a Greenpeace Magyarország legújabb vizsgálata. A helyzet máshol még rosszabb.
Domokos László, 2020. április 30. csütörtök, 16:30
Fotó: Napi.hu

A mostani eredményekkel még egyértelműbbé vált: ki kell vezetni az egyszer használatos műanyagokat és helyettük a sokszor használatos termékeket és a betétdíjas rendszereket kell visszahozni. A Greenpeace Magyarország azt várja a kormánytól, hogy a februári miniszterelnöki bejelentés értelmében sürgősen biztosítsa ennek törvényi feltételeit. Ez az első lépés, hogy az erőforrás-pazarló és a hulladékhegyeket termelő gazdaságról átálljunk a tiszta, takarékos és fenntartható gazdaságra - adta hírül a szervezet.

A Greenpeace mikroműanyag-mérést végeztetett a Wessling Hungary Kft. független laboratórium szakembereivel a Dunában idén február 20-án és a Dunából parti szűréssel tisztított budapesti csapvízben február 6-án.

A felmérésből kiderül: a folyó mikroműanyag-szennyezettségéért olyan műanyagok - a polietilén és a polipropilén - felelősek, melyek jellemzően az egyszer használatos csomagolóanyagok alkotóelemei is. A Dunában a korábbi vizsgálatokhoz képest mintegy háromszor több, köbméterenként 147 mikroműanyag-részecskét mutatott ki a vizsgálat.

Budapesti csapvízben most először, a Greenpeace Magyarország megrendelésére vizsgáltak mikroműanyagot. Egy észak-budai és egy csepeli iskolában vett 1500 liternyi ivóvízmintából előbbi esetében 7, míg az utóbbi esetben 10 részecske volt kimutatható. A kapott eredmények hasonlóak vagy alacsonyabbak annál, amit más országok csapvízminőségi vizsgálatainál mértek, de egységes módszertan híján nehéz az összehasonlítás.

Ami biztosan megállapítható: a csapvíz mikroműanyag-szennyezettsége jóval kisebb, mint az eddig vizsgált palackozott ásványvizeké. Ehhez képest a beltéri levegőből belélegzett évi több tízezer mikroműanyag-részecske vagy az élelmiszerekkel elfogyasztott mikroműanyagok mennyisége is jócskán meghaladja a most csapvízben kimutatott mikroműanyag-szennyezettséget - közölte a Greenpeace.

Csaknem negyedmillió magyar állampolgárral együtt [azt várjuk az illetékes minisztériumtól és a kormánytól, hogy - a korábbi ígéreteknek megfelelően - végre szülessen meg az a jogszabály, amely 2021-től valóban véget vet az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok korszakának. Ez az egész hazai gazdasági rendszer új pályára állításának első bátor lépése lenne: az eldobható kultúra helyett tiszta, zöld és takarékos gazdaság kell egy zöldebb és egészségesebb Magyarország érdekében - mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A szervezet azt várja a kormánytól, hogy a koronavírus-járványt követő gazdasági talpra állás egyúttal az ökológiai- és a klímaválságra is nyújtson megoldást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.04.30 21:24

Kevés a pénze a Vízműveknek vagy mi van..?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.30 19:36

Naná. A PET-palackból folyamatosan oldódik ki a műanyag, a szénsavasból pláne. Aki mérgezni akarja magát, igya.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html