A bunkó sofőrök miatt akarnak szigort a jogosítványoknál - drasztikus javaslatok

Szigorítaná a jogosítvány megszerzését a Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület. A szervezet szerint ugyanis sok vezetésre alkalmatlan személy is engedélyt kap. Növelnék a jogosítvány megszerzéséhez szükséges korhatárt is, és a gyalogosok, kerékpárosok számára is átfogó képzést javasolnak - idézi a hirado.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. január 17. szerda, 11:35
Fotó: Shutterstock

A renitens vezetők szabályokat áthágó, agresszív vezetési stílusukkal a balesetek egyik legvalószínűbb okozói. A szakértők szerint a vezetők 10-15 százaléka tartozik ebbe a csoportba - írja tanulmányában a civilszervezet.

Az e kategóriába tartozók átlagon felüli járművük, átlag feletti vezetői képességük, társadalmi státuszuk, eleve agresszívabb habitusuk vagy különféle egyéb okok miatt úgy vélekednek, hogy rájuk nem érvényesek a szabályok, vagy legalábbis nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többségre.

A feltételeket és a szankciókat is szigorítanák

Nem tartják be a követési távolságot, a megengedettnél sokkal gyorsabban vezetnek, veszélyes előzéseket hajtanak végre, provokálják a többi sofőrt, amivel nem csupán a szabályokat írják felül önkényesen, hanem saját vélt felsőbbrendűségüket is fitogtatják látványosan a többi vezető előtt (villognak, dudálnak, mutogatnak, igyekeznek "letolni" az útról az előttük lévőt). Ezen réteg visszaszorítására egy lehetséges módszer a szankció alkalmazása (pénzbírság, büntetőpontok, jogosítványmegvonás és egyebek), vagy esetleg a szankció további szigorítása - idézi a portál a tanulmányt.

A szervezet ugyanakkor arról is értekezik, hogy nem csak ez oka annak, hogy balesetek történnek. Szerintük ugyanis rengeteg olyan ember kap ma jogosítványt, aki alkalmatlan arra, hogy megfelelő mértékben eleget tegyen a közlekedéskultúra szabályainak.

A rutintalan vezetők is veszélyesek

A tanulmány szerint az alkalmatlan vezetők tétovák, rossz a reakciókészségük, nem kellően rutinosak, nem eléggé találékonyak, nem rendelkeznek megfelelő ismerettel sem arról a településről, ahol közlekednek, sem a járműről, amit használnak, és nincsenek tisztában a közlekedési szokásokkal. Ezek a sofőrök legalább annyira nincsenek tekintettel a többi vezetőre, mint a renitensek kategóriájába tartozók.

Az egyesület szerint ma Magyarországon a jogosítvány megszerzésének nagyon alacsony kritériumai vannak, éppen ezért szigorítanák a feltételeket, ezáltal vissza lehetne szorítani a baleseteket és színvonalasabb közlekedéskultúrát lehetne megteremteni.

A tanulmányban úgy vélik, a jogosítvány megszerzésének procedúrája egy iparággá vált, amelyből autógyárak, autószalonok, autószerelők, KRESZ-oktatók, vizsgáztatók és cégek profitálnak. Azt, hogy mi az oka a rossz közlekedési kultúrának, több tényezőre vezetik vissza.

Az ellenőrző szervek is sokszor azt a benyomást keltik az utazókban, hogy nem is saját biztonságuk érdekében intézkednek, hanem inkább azzal a céllal, hogy súlyos pénzbírsággal terheljék őket. A túlzott ellenőrzés ugyanúgy vezethet balesetekhez, mint a szankciók nélküli közlekedés. A megfeleléskényszer hibákhoz vezet" - idézi a hirado.hu.

Sokan nem kapnak megfelelő tudást az utakon

A szervezet szerint a mai hazai vezetésoktatás nagy hiányossággal küzd, a leendő vezetők csupán sablonszerű oktatást kapnak, amik nem készítik fel megfelelően az egyént arra, hogy magabiztosan, otthonosan közlekedjen és reagáljon bármilyen közlekedési helyzetre, esetleg vészhelyzetre.

Nem biztos például, hogy egy vidéken jogosítványt szerző ember képes helytállni a fővárosi közlekedésben vagy az autópályákon, esetleg a külföldi utak során vagy kedvezőtlen és szokatlan időjárási viszonyok között. Az sem biztos, hogy valaki a megszokott autótípustól eltérő jármű vezetésére is alkalmas, és sokszor megfigyelhető az a probléma, hogy az automataváltós autókat vezető emberek sokszor elszoknak a manuális váltóval felszerelt járművek megfelelő használatától. Valódi kihívásokkal csak a jogosítvány megszerzését követően találkozik a vezetők zöme, ami sokszor balesetbe torkollik. Ezekkel kapcsolatban további vizsgálatokat kellene végezni és megoldási javaslatokat kidolgozni. Ezen szempontokat ugyanis nem szabadna figyelmen kívül hagyni az engedély megadása során - írják a tanulmányban.

Az egyesület szerint fontos lenne továbbfejleszteni az oktatás és a vizsgáztatás formáját.

Oktatnák a gyalogosokat is

Átfogóbb képzést kellene nyújtani a gyalogosoknak, a kerékpárvezetőknek is, és bárkinek, akik a közlekedés bármilyen formájával élnek, hiszen sokszor az figyelhető meg az utakon, hogy az emberek nem tudják, hogyan cselekedjenek bizonyos helyzetekben, ami a forgalom akadályozásához - sok esetben pedig dugókhoz vezethet.

Mivel statisztikák szerint a fiatalok négyszer annyi balesetet okoznak, mint az idősebbek - a jogosítvány korhatárának növelése lenne az egyik lehetséges szigorítási irány. Úgy vélték: emellett alaposabb, hosszabb, átfogóbb és személyre szabottabb képzésre lenne szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cito, 2018.01.18 08:19

@terabit: Szövegértési problémáid vannak, vagy szándékosan magyarázol félre mindent?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.17 20:58

Amúgy a cikknek sok igazsága van, de úgy vélem a jogosítványszerzés közben az ilyeneket nem igazán tudják hatékonyan kiszűrni, max komolyabb pszichológiai alkalmasságival, amit néhány évente ismételtetni kellene, az meg elég sokba kerülne, és a népek lázadnának ellene.
Az ellenőrzés hatékonyságának növelése inkább javítana a helyzeten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.17 20:55

@cito: nem kurvára mindegy hogy ha 100-al lekapnak 50-es korlátnál azt lesből teszik-e vagy tűzoltózenekarral hívják fel a figyelmet előtte? Nem kell gyorshajtani és ennyi a megoldás, a többi csak felesleges és szánalmas magyarázkodás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovnos, 2018.01.17 20:45

@Mekelekke: de legfőképpen az olyan bunkókkal van a probléma, mint te.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovnos, 2018.01.17 20:42

Az igaz, hogy tele vannak az utak vezetni nem tudó barommal, akiket pár tízezresért átengednek a vizsgán. Tele van kivagyi f*skupaccal is. DE! Mindenekelőtt a sintérsunyi léhűtő buta lusta sünserege helyett egy valódi, a kötelességét teljesítő rendőrség kellene, amelyik tud, akar intézkedni. Érdekes módon a nálunk a szabályokat semmibe vevők pl. Ausztriában nem, vagy jóval kevésbé teszik meg. Miért? Mert ott nagy eséllyel nem ússza meg, komoly büntetés mellett. Miért? Mert ott DOLGOZNAK a rendőrök, pontosan azt teszik, amire felesküdtek és ami a munkakörük, a kötelességük. Itt ha már ki kell mászni a kapitányságról, vagy kiszállni a meleg autóból, akkor már azt hiszi a retkes fakabát, hogy szívességet tesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html