A cégbejegyzés gyorsítása könnyen a biztonság rovására mehet

A közjegyzők tapasztalata szerint a cégeljárás valóban gyorsabbá vált szeptember 1-je óta, azonban az aláírási címpéldány szükségessége még most sem vitatható - fogalmazott Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke keddi sajtótájékoztatóján, majd hozzátette a pénzintézetek belső szabályozása a továbbiakban is előírja a közjegyző által készített aláírási címpéldány meglétét.
Drávucz Péter, 2007. október 30. kedd, 13:52
Fotó:

A gyorsított cégbejegyzés gazdasági érdek, hiszen ösztönzi a vállalkozói kedvet, ugyanakkor nem árt tekintetbe venni, hogy a gyorsaság könnyen a biztonság rovására mehet, és teret adhat például a fantomcégek terjedésének.

A cégalapítás folyamatának további lerövidülését szolgálja az a javaslat, amely szerint az elektronikus fizetési meghagyás kibocsátása a jövőben a közjegyző feladata lesz. Az eljárás technikai feltételei adottak, és bevezetése nagymértékben tehermentesítené a bíróságokat. Segítségével gyorsabban, olcsóbban és egységes formában lennének követhetőek és elszámoltathatóak a gazdasági szervezetek egymással szembeni követelései.

HOZZÁSZÓLÁSOK