Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Mert hatalmas a kockázat és mert a franciák dezorientáltak és gyakran reménytelenek, úgy döntöttem, hogy szövetségi ajánlatot teszek Emmanuel Macronnak" - mondta a centrumpárt vezetője, Pau városának polgármestere, aki 2002-ben, 2007-ben és 2012-ben is indult az elnökválasztáson. "Azt üzenem neki, hogy a veszély nagyon nagy, meg kell változtatni a dolgokat sürgősen. Egyesítsük az erőinket, hogy sikerüljön" - tette hozzá a Modem vezetője, aki korábban a jobbközép Köztársaságaik koalíciójában vett részt miniszterként - írja az MTI.

A legutóbbi felmérések szerint ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját, Francois Bayrou hat százalékot érne el, míg 2012-ben 9, 2007-ben 18,6, 2002-ben pedig 6,8 százalékot kapott.
A 65 éves Bayrou bejelentése hónapok óta tartó bizonytalan időszakot zárt le, amely alatt a Modem elnöke többször is jelezte, nem döntötte el, hogy indul-e az elnökválasztáson.

A jobboldal novemberi előválasztásán Francois Bayrou még a hozzá közelálló Alain Juppét, Bordeaux polgármesterét támogatta. Francois Fillon volt kormányfő győzelme után viszont ismét felvetette annak a lehetőségét, hogy elindul az elnökválasztáson, ugyanis a megválasztott jobboldali elnökjelölt szerinte túl radikális gazdasági megszorító programját nem tudta támogatni.

Emmanuel Macron, a leköszönő szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere, aki a jobb- és baloldali felosztás meghaladását tűzte zászlajára, a Twitteren tudatta, hogy elfogadja a szövetségre tett ajánlatot, ami szerinte "fordulatot jelent a választási kampányban és politikai életben".  A két politikus feltehetően már az este folyamán megkezdi az egyeztetéseket a szövetségről és a közös programról.

A Macronhoz hasonlóan Európa-barát Francois Bayrou szerint "a demokrácia még soha annyira nem volt szétesett állapotban az elmúlt fél évszázadban Franciaországban, mint most". Úgy vélte, hogy Franciaországnak "a szélsőjobboldal fellángolásának kockázataival" kell szembenéznie, ami "azonnali hatalmas veszély hazánk és Európa számára".
Francois Bayrou potenciális szavazótábora eddig a konzervatív Francois Fillon és Emmanuel Macron között billegett, akik ismét fej fej mellett haladnak a felmérésekben az elnökválasztás első fordulójának második helyén. Az első helyen biztosan áll Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke.

Elemzők szerint Francois Bayrou döntése feltehetően Macron felé tereli a bázisa és a bizonytalanok egy jelentős részét is, és a már Francois Fillonhoz csatlakozottak is jelöltet válthatnak, valamint felgyorsulhat a francia politikai pártrendszer folyamatban lévő teljes átrendeződése, aminek az elnökválasztást hat héttel követő nemzetgyűlési választásokon lehet jelentős tétje.

A hír bejelentésére az euró azonnal erősödni kezdett a dollárral szemben, s a párizsi tőzsde, a CAC-40 index is emelkedést mutatott a zárás előtt.