BUX
40021

A csillagászati focistafizetések járulékaira is feni a fogát a kormány

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerint nem fér bele a Fair Play kereteibe, a klubokat pedig a csőd szélére sodorja az, hogy az angol labdarúgó-bajnokság legfelsőbb divíziójában, a Premier League-ben szereplő játékosok rekordnagyságú fizetéséket visznek haza. A brit kormány mégis örül a csillagászati béreknek - az azok után fizetett járulékok ugyanis segíthetnek befoltozni a büdzsén tátongó lyukakat.

Andó Bálint, 2011. augusztus 30. kedd, 06:00

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A játékosok aggregált bértömege, amely idén átlépheti az 1,9 milliárd fontot, már tavaly is meghaladta a liga bevételeinek kétharmadát. Igaz, van miből költeni. Az európai futballbajnokságok közül pénzügyi szempontból messze kiemelkedik a Premier League (PL). A Deloitte éves kimutatása szerint a 2009/2010-es idényben a PL bevételei csaknem egymilliárd euróval haladták meg a második helyezett német topligáét.

Ettől függetlenül rossz szemmel nézi a játékosbérek folyamatos emelkedését az UEFA, amely évek óta szorgalmazza a Fair Play szisztéma bevezetését a klubok pénzügyeiben. 2014-től kezdve akár a nemzetközi kupasorozatokból is kizárhatják azokat az egyesületeket, amelyek nem hajlandóak az UEFA által előirányzott pénzügyi irányelveket alkalmazni.

A szárnyaló béreknek a sokszor komoly adóssággal küzdő klubtulajdonosok sem feltétlenül örülnek. Az angol profi futballegyesületek összesített adósságállománya jelenleg mintegy 3,5 milliárd font, ebből a címvédő Manchester United egymaga több mint 500 millió fontos tartozással küszködik. A klub negyedik negyedévben tervezett bevezetése a szingapúri tőzsdére mentőövet jelenthet az egyesület amerikai tulajdonosainak.

Ugyanakkor az egyszerű futballszurkolók mellett az angol állam is érdekelt lehet abban, hogy a klubok pénzügyei a jelenlegi mederben haladjanak tovább. A Financial Times szerint az aktuális idényben a szigetország költségvetése egymilliárd fontot is meghaladó bevételre tehet szert a játékosok bérei után fizetett járulékokból. Ez megközelítőleg harmadával haladja meg a tavalyi összeget, ami nem meglepő módon növeli az angol kormányhivatalnokok szimpátiáját a labdarúgás, mint iparág iránt.