A csodában bíznak a leendő nyugdíjasok

A leendő nyugdíjasok elvárásai igen nagyok a járandóságukkal kapcsolatban, átlagosan a jelenlegi jövedelmük háromnegyedével, Magyarországon a 85 százalékával lennének elégedettek idős korukban – állapítja meg az Aegon nemzetközi kutatása. A felnőtt lakosság igen bizonytalan a nyugdíjkilátásait illetően, minden második megkérdezett magyar életszínvonalának romlására számít.
NAPI, 2013. május 29. szerda, 10:42

Nagyon komoly elvárásokat támasztanak időskori járandóságuk mértékével kapcsolatban a leendő nyugdíjasok: az Aegon megbízásából 12 országban elvégzett kutatás szerint a jelenlegi jövedelmük átlagosan 72 százalékával lennének elégedettek. Az átlagos érték országonként eltérő, ám figyelemre méltó, hogy pont Magyarországon a legmagasabb, 85 százalékos - közölte az Aegon Magyarország Zrt. A legalacsonyabb rátát az Egyesült Királyságban mérték: ott az érintettek jelenlegi jövedelmük átlagosan 61 százalékával is elégedettek lennének, ha most vonulnának nyugdíjba.

Pesszimisták a megkérdezettek, azt sem tudják, mekkora nyugdíjra számíthatnak

Azzal együtt viszont, hogy az elvárások helyenként irreálisan magasak, a kilátásait illetően jóval bizonytalanabb a lakosság: a válaszadók mindössze 19 százaléka vélekedik úgy, hogy nyugdíjas korára száz százalékban eléri majd jövedelmi céljait, és 14 százalék gondolja azt, hogy van esélye a megcélzott jövedelem háromnegyedének elérésére. Az is beszédes adat ugyanakkor, hogy a megkérdezettek 39 százaléka egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mekkora jövedelemre számíthat majd nyugdíjas korában.

A kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi az is, hogy a felmérésben résztvevők mindössze 14 százaléka teljesen biztos abban, hogy nyugdíjas korában az igényeinek megfelelő életszínvonalon élhet, és további 30 százalék azok aránya, akik ezt-többé kevésbé biztosítottnak látják. A válaszadók több mint ötöde - 21 százaléka - viszont egyáltalán nem látja biztosítottnak, hogy nyugdíjas korában az általa elvárt színvonalon éljen. Ennek a csoportnak a súlya viszont az átlagnál jóval magasabb Magyarországon és Lengyelországban: 46, illetve 55 százalék.

A kutatás fontosabb eredményei:

  • A leendő nyugdíjasok elvárásai magasak: átlagosan a mostani jövedelmük 72 százalékával lennének elégedettek időskorukban
  • Ezzel együtt a felnőtt lakosság nem egészen ötöde vélekedik úgy, hogy a nyugdíjcéljait biztosan el is tudja érni, és a megfelelő életszínvonalat biztosítani tudja magának
  • Bár a leendő nyugdíjasok tisztában vannak azzal, hogy növelniük kellene nyugdíjcélú megtakarításaikat, többségük véleménye szerint ehhez a jelenleginél magasabb jövedelemre lenne szükség
  • A kilátásokat illetően erős a pesszimizmus: a válaszadók 72 százaléka úgy látja, hogy pénzügyi helyzete romlik, vagy változatlan marad a következő 12 hónapban

Nincs elég pénze a magyarok többségének megtakarítani

Annak ellenére - állapítja meg a felmérés -, hogy a lakosságnak nyilvánvalóan növelnie kell a nyugdíjcélú megtakarításait, rövid távon ennek lehetősége korlátozottnak tűnik.

A felmérés szerint a lakosság - nem túlságosan meglepő módon - a nyugdíjcélú megtakarítások növelésének legfőbb lehetséges eszközeként a fizetésemelést látja: azt, mint hatásos módszert 53 százalék jelölte meg, míg a második leginkább hasznosnak tartott ösztönző, a hosszú távú megtakarítások több adókedvezménnyel történő támogatása már csak 37 százalékot kapott. A megtakarítás legfőbb akadályának pedig - szintén nem meglepő módon - a pénzhiányt látják a megkérdezettek, 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy számára jelenleg ez a legfőbb akadálya az előtakarékosságnak. Magyarországon különösen magas, 55 százalékos azoknak az aránya, akik a pénzhiányt látják a megtakarítás-növelés legfőbb gátjának.

A többség a gazdasági környezet romlására számít a következő egy évben

A pénzügyi-gazdasági kilátásokat illetően pedig igen bizonytalan a lakosság. A válaszadók több mint háromnegyede - 78 százaléka - úgy véli, hogy a gazdasági környezet romlik, vagy változatlan marad a következő egy évben, és csak 19 százalék számít javulásra. Saját pénzügyi helyzetüket is óvatosan ítélik meg a megkérdezettek. Huszonnyolc százalék romlásra számít, 44 százalék nagyjából változatlan állapottal számol, és csak minden negyedik válaszadó várja, hogy javul pénzügyi helyzete a következő egy év során.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2013.05.30 12:48

Hú de nagy pofáraesés lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.05.30 12:30

@melos:
Aztán az egészet ki az internetre.

De gyanítom nincs olyan ember az országban aki ezt meg merné tenni, vagy ha meg is merné 5 percnél tovább lenne életben !
Válasz:::Talán így akartad írni: öt percnél tovább """ nem""" lenne életben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.05.30 12:12

@juliann:

kellene, de nem fognak. Akik jelenleg hatalomban vannak a status quo-ban érdekeltek, nekik tökéletesen megfelel napi 2 órára bejelentett alkalmazottakkal dolgoztatni, mert egy rakás pénzt keresnek vele, és a jelenlegi eredeti tőkefelhalmozási terveknek is tökéletesen megfelel.
És mivel senki nem meri őket ellenőrizni a jelenlegi környezetben, nyert ügyük van.

Hozzáteszem 4 éve sem volt sokkal jobb a helyzet, akkor egy harmadik cég nyerte az említett megbízásokat, szintén minimállal bejelentve dolgoztatott. Most annyiban változott a dolog, hogy a mostani nyertes most már 8 órára sem jelenti be az embereket. Meg a húsosfazekat nem a szegfűsök, hanem a narancsosok ürítik, a dolgozók jövőbeni nyugdíját meg nem a "libsik", hanem a "nemzetiek" lopják.

Aki meg a tényleges munkát végzi, azt megfélemlítik és örüljön hogy a havi 200-250 órában megkeresi a fennmaradásához még éppen szükséges pénzt.

Aztán csodálkoznak egyesek, hogy miért ilyen sok a "bizonytalan". Hát ezért.

És ezért nem leszünk soha egységes nemzet, amíg a nemzet "kiváltságosabb" része gátlástalanul kizsákmányolja, gazdasági terrorban tartja a nemzet "kevésbé szerencsés" részét, addig itt soha nem lesz egységes nemzet.

De legalább Magyarország jobban teljesít.

"A hogyan-t lehet elemezni..."
rendkívül egyszerű:

Az elmúlt mondjuk 5-6 évben kiszedni az összes parlamenti képviselő , kormánytag, államtitkár, kormánybiztos és másodunokatestvérig bezárólag a rokonaik milyen cégekben vállaltak vezető beosztásokat akár titkosszolgálati eszközökkel is, évekre visszamenőleg kiszedni hogy ott hányan dolgoztak minimálbérre bejelentve milyen FEOR számon, meg részmunkaidőben, és mi a cég profilja, aztán feltűnő lenne mondjuk több a részmunkaidős takarító egy "tanácsadó cégnél" pl...

Aztán az egészet ki az internetre.

De gyanítom nincs olyan ember az országban aki ezt meg merné tenni, vagy ha meg is merné 5 percnél tovább lenne életben !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.05.30 10:23

melos, 2013. május 30., csütörtök 8:40@melos:
A hozzászólásod rávilágított egy súlyos problémára ,ezen sürgösen változtatni kell !!!
A hogyan-t lehet elemezni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.05.30 08:40

@juliann: hát nézd most lehet maszatolni, de nincs értelme...

Tegnap összefutottam a boltban egy másik - kevésbé szerencsés - melóssal akit valószínűleg majd kirúgnak mert a cég ahol dolgozik nem nyerte el xyz szerződést, így kb. 30 embert kirúgnak tőlük. Illetve elnyerte a cég csak meggyőzték, hogy inkább önszántából "lépjen vissza" ;-)..

Ő havi 230 órát dolgozott kábé. A nyertes cég "narancsos", az emberek ott - gondolom a nemzeti aktuális nyavalya nevében - napi 2 órára bejelentve dolgoznak a "narancsos főnöknek"... Szóval ennyi. Akik innen nyugdíjba mennek, miben bízzanak a csodán kívül, most őszintén.

Ahol most dolgozik ott meg minimállal van bejelentve de legalább napi 8 órára. Lehet választani, Magyarország jobban teljesít.

Ez az ország másik arca, amiről az udvari médiában nem beszélnek, de itt van a szemünk előtt nap mint nap látjuk , de vagy nem vesszük észre, vagy nem akarjuk észrevenni.

Szóval ez van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html