EMVFE: Együttműködés, közösség, lokalitás

Az EMVFE CSR roadshow-jának keretében rendezett szentesi konferencián Takács Júlia EMVFE elnök megállapította, hogy a különböző nemzetközi fenntarthatósági és CSR alapelvek igazi tartalmat csak akkor nyernek, ha helyi, lokális szinten a mindennapok gyakorlatában érzékeljük ezek pozitív hatásait. A CSR akár mélyreható változásokat képes elindítani a gazdasági, társadalmi folyamatokban, ehhez azonban olyan partnerek szükségesek, akik felismerik a benne rejlő előnyöket, lehetőségeket. Egyetértés mutatkozott a résztvevők között abban is, hogy a kormány, az önkormányzatok és a vállalatok közös felelőssége a lokális lehetőségekre épülő, fenntartható energetikai rendszerek létrehozása. "Csupán a nemzetközi modellek másolása nem vezet eredményhez. A Global Compact, OECD és más irányelvek tartalmat helyi szinten nyernek. Ehhez fontos a rendszerben, összefüggésekben való gondolkodásmód mind a cég, mind pedig a gazdaság, társadalom és környezet tekintetében, s így nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a helyi közösséget, mely a vállalkozások és az alkalmazottjaik számára a mindennapi üzleti működés színtere is, amely az önkormányzatok révén egyfajta hálózatot is biztosít a társadalmi felelősségben érdekeltek számára. A felelős gondolkodás vezető erőivé válhat az üzleti szféra és a mindenkori kormányzat."- nyilatkozta Takács Júlia.


Legrand - CSR komplexen és letisztultan


A konferencia helyszíneként nem véletlenül esett a választás az idén fél évszázados hazai fennállását ünneplő Legrand gyárközpontjára Szentesen, amely a tavaly útjára indult CSR roadshow 2. állomása. Az épületek villamos és digitális adatátviteli infrastruktúráinak globális szakértőjeként ismert francia tulajdonú cég élen jár a vállalati felelősségvállalás hazai kultúrájának megfelelő szintre emelésében és az ezzel kapcsolatos szemlélet formálásában is. A Legrand Zrt. CSR stratégiája alapvetően három nagy szegmensre koncentrál. A környezet védelmére mind a gyártási folyamatok, mind a termékek fejlesztése és újrahasznosítása, illetve megsemmisítése során fokozott figyelmet fordít. Jelentős szerepet játszik a vállalat életében a szociális szerepvállalás, legyen szó a saját dolgozó képzéséről vagy a vállalati stratégiából adódó, az elektromos áram hozzáférést elősegítő támogatásokról. A stratégia harmadik elemeként a Legrand Zrt. a vállalatirányítás terén is különös figyelemmel tekint a felelős működésre. A fentiek szellemében a Legrand négy éves, jelenleg is futó 12 milliárd forintos, gyártelep felújító projektjét úgy hajtja végre, hogy közben semlegesíti a környezeti károkat, a vállalat dolgozói pedig a helyi ipari parkban több alkalommal vállaltak takarítást és tereprendezést, továbbá segítik a helyi cégeket villamossági berendezéseik környezetkímélő működtetésében. Az elmúlt években lakások támogatása, árvízkárosultak megsegítése, sporttámogatás, munkavállalók egészségének felmérése, oktatások támogatása is szerepelt a vállalat ilyen jellegű tevékenységei között. "A fenntartható fejlődés elve beépült a Legrand Csoport stratégiájába, amelyen belül a Legrand Magyarország úttörő szerepet játszott a különböző, ezen elv szerint rendszerezett és a vállalati stratégiával összehangolt CSR jelentés kialakításában. 2010-ben első alkalommal került kiadásra a Legrand Zrt. vállalati felelősségvállalási jelentése, amely bemutatja a stratégiát, célokat és elért eredményeket. A Legrand példája azt is jelzi, hogy a társadalmi felelősségvállalás nem arról szól, hogy sok millió forintot költsön el egy cég adományozásra annak érdekében, hogy abból hírnevét építse és tőkét kovácsoljon".- állítja Károlyi László vezérigazgató. "Nem csak vállalti csoport szinten, de itthon is kerestük a lehetőséget,hogy kapcsolatba kerüljünk a témában elkötelezett szervezetekkel, ezért döntöttünk úgy tavaly júniusban, hogy csatlakozunk az EMVFE-hez". - összegez a vezérigazgató, akit decemberben beválasztották a szövetség elnökségébe is.


Bencsik: pályázati támogatások az önkormányzati és vállalati szektor fenntartható energiagazdálkodásáért


A szakfórumon Bencsik János szakpolitikus kifejtette: a kormány energiapolitikája alapvetéseiben és támogatási rendszeriben is ösztönöz olyan célkitűzéseket, beruházásokat, amelyek esetében járulékos haszonként jelentkezik a gazdasági társaságok számára a társadalmi felelősségvállaláshoz köthető eszközrendszer. A lokális lehetőségekre épülő, munkahelyeket teremtő, a régióban élők számára fenntartható szolgáltatásokat kínáló rendszerek létrehozásának és megújításának ösztönzésével, támogatásával a kormányzat anyagilag is hozzájárul ezekhez az eredményekhez, azonban csak a kormánytól várni megoldást, nem vezethet eredményre - véli Bencsik. Ebben a folyamatban az önkormányzatokra is jelentős feladat hárul, kiemelten fontos ugyanis, hogy ez a szektor is elmozduljon a fenntartható energiagazdálkodás irányába.