A válság itthon is csökkentette a pénzügyi szférában dolgozók számát és keresetét - írja a Népszabadság. A magyar bankárok külföldi kollégáihoz képest nem keresnek sokat, a hazai viszonylatokhoz képest viszont igen. A magasabb beosztású vezetők általában bruttó egy-kétmillió forintot kapnak havonta, míg a topmenedzserek esetében ez az összeg egy kisebb bank esetében jellemzően három-négymillió, egy nagyobb pénzintézetnél hat-nyolcmillió. Hallani olyan csúcsvezetőkről is, akik 12-14 millió forintot tehetnek zsebre.

Ezek azonban csupán az alapilletmények, ehhez jönnek még a prémiumok, melyek az éves fizetés ötven százaléka körül mozognak és az egyéb, béren kívüli juttatások, mint például a nyugdíj-biztosítási hozzájárulás, a céges autó vagy a mobiltelefon. Összességében a vezető beosztású menedzserek évente mintegy 80-120 millióval számolhatnak, míg a topmenedzserek illetménye 150-200 millió forint között lehet - számolt utána a lap.

Bár a bankárok fizetése nem publikus, s a Magyar Bankszövetség például az MSZP-s képviselő Török Zsolt többszöri kérésére sem volt hajlandó ezzel kapcsolatban információt kiadni, néha azonban az átlagembereknek is megadatik, hogy kotorásszanak egy kicsit a topmenedzserek zsebében.

Erdei Tamásnak, az MKB Bank első emberének a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjaként kellett vagyonnyilatkozatot tennie. Ebből kiderül: Erdei tavaly havi bruttó 13 millió forintot kapott a pénzintézet elnök-vezérigazgatójaként. Igazgatósági elnökként évi hatmillió forint illette meg.