BUX
38240

A dioxin szennyezés miatt szigorítanak az ellenőrzésen

A magyar kormány helyesli a dioxinbotrány nyomán hozott német akcióterv intézkedéseit, és Budapesten is tanulmányozni fogják, milyen lépések, megoldások szükségesek akár dioxin-, akár egyéb szennyezés bekövetkezése esetén - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Berlinben.

NAPI, 2011. január 22. szombat, 15:41

A miniszter az MTI kérdésére válaszolva elmondta: nincs szó német húsáruk magyarországi behozatalának tilalmáról, ez nem is volna lehetséges. Csupán a németországihoz hasonló alapossággal történik az importált húsok, hústermékek ellenőrzése Magyarországon - hangoztatta Fazekas, aki a berlini agrártermék-bemutató és -vásár, a Grüne Woche megnyitása alkalmából érkezett a német fővárosba.

A német dioxinbotrány kirobbanása után három héttel úgy tűnik, megtalálták a forrást, amelynek révén dioxin juthatott a takarmányba. A szennyezés nagy valószínűséggel azokból az alapanyagokból származott, amelyeket a biodízel-gyártásnál használnak fel, így a tisztított és desztillált használt sütőzsiradékból, vagyis az ipari és a takarmányozási célra használt zsiradék nem megfelelő elkülönítése okozta a takarmányszennyezést. Johannes Remmel, az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági miniszter pénteken, a Zöld Hét (Grüne Woche) rendezvénysorozatán elmondta: az új vizsgálati eredmények a münsteri kémiai és állategészségügyi vizsgálóhatóságtól származnak.

A német takarmánygyártók szövetsége, elhatárolódva a dioxinszennyezett takarmányt gyártó üzemtől, azt közölte, hogy jelenleg dolgozzák ki a takarmánygyártás gyakoribb ellenőrzésére vonatkozó a javaslatot. A takarmánygyártó ágazat nyitott a kiterjesztett ellenőrzésekre, szkeptikus azonban azzal kapcsolatban, hogy a teszteredményeket, illetve a határérték feletti vizsgálati eredményeket a gyártók az interneten közzétegyék.