A héten az OPEC döntést követően (a kartell a jelenleginek megfelelő napi 30 millió hordónyi olajkitermelést céloz meg) jelentős esés bontakozott ki az olajárban. Mivel a lejtmenet a többi nyersanyag piacát is érintette, abban a világgazdasági növekedés lassulására vonatkozó várakozásoknak is nagy szerep juthatott. A Brent árfolyama a 104 dolláros szintekig esett.

Az olajár esésével párhuzamosan kerültek lejjebb a héten a finomított termékárak is. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára 1,8 százalékkal, a gázolajé pedig ennél is nagyobb mértékben, 4,3 százalékkal került lejjebb.

A forint árfolyama viszont ismét gyengült a dollárhoz képest, a múlt heti 225,4-es átlagár után az utóbbi napokban 230,9-es átlagos érték alakult ki, aminek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 0,6 százalékal emelkedett. A gázolaj esetében a dolláros árfolyam nagy esése miatt még forintban mérve is mutatkozik 1,3 százalékos csökkenés.

Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.