A drága szállodákba megy a vendég

Az év első 10 hónapjában a magyarországi a kereskedelmi szálláshelyeket közel 2,9 millió külföldi vendég kereste fel, akik 9,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez 9, illetve 2 százalékos bővülés éves szinten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Csernátony Csaba, 2004. december 10. péntek, 09:03
Fotó:

A vizsgált időszakban a szállodák az átlagnál magasabb mértékű növekedést értek el, az ötcsillagosoknál 25 százalékkal nőtt a külföldivendég-éjszakák száma, a gyógyszállókban pedig ez a szám 7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezzel ellentétben a többi szállástípusban, panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben 9-25 százalékos csökkenést mértek a statisztikusok.
A külföldi vendéghad kétharmada az EU-15 országaiból érkezett, ők 6,6 millió vendégéjszakát töltöttek el hazánkban. A legfontosabb küldő országok közül Németországból, Ausztriából, Hollandiából és Lengyelországból érkezők száma csökkent, miközben olasz, brit francia és spanyol vendégek száma jelentősen nőtt.
A belföldivendég-forgalom kedvezőtlenebbül alakult: a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyi év első 10 hónapjában regisztráltnál 3 százalékkal kevesebb, 2,8 millió belföldi vendég fordult meg. A vendégéjszakák száma 5 százalékkal, 7,1 millióra csökkent. A tizedik hónap végéig a szállodák átlagosan 48 százalékos szobakihasználtságot jelentettek, szemben a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett 46 százalékkal. A vizsgált hónapokban a kereskedelmi szálláshelyek bevétele 161,6 milliárd forintra rúgott, ami folyó áron 13 százalékos növekedés a bázisadathoz képest. A szállásdíjbevétel 10, a szálláshelyi vendéglátás 17, az egyéb szolgáltatások bevétele 13 százalékkal emelkedett.
Az első tízhavi adatok alapján a vendéglátás mint nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-októberben 11 százalékkal nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK