A Fed miatt lassíthat Matolcsy (frissített)

Lassulhat az MNB monetáris tanácsa (MT) kamatcsökkentéseinek üteme a Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának bejelentett visszafogása után - vélik friss helyzetértékeléseikben londoni elemzők.
MTI-Eco, Napi.hu, 2013. december 19. csütörtök, 19:09
Fotó: Napi.hu

Citybeli elemzői vélemények szerint a globális felzárkózó térség egészében nem várható súlyosabb piaci felfordulás a likviditási forrás szűkítése után sem, mivel a világ vezető jegybankjai - a Fed-del együtt - ezután is juttatnak likviditást a piacra.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői szerint a Fed döntése nyomán felülvizsgált előrejelzési forgatókönyvük a következő négy hónap mindegyikében egyenként 15-15 bázispontos magyar kamatcsökkentéssel számol. Az RBS eddigi prognózisa a következő három hónapban lépésenként 0,20 százalékpontos csökkentést valószínűsített. Az RBS 2,4 százalékos MNB-kamatmélypontot vár, amely az agresszívabb előrejelzések között van a londoni elemzői közösségen belül.

A magyar alapkamat csütörtökön csökkent 3 százalékra, miután az MT újabb 20 bázispontot vágott. A tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. A globális pénzügyi környezet változékonyan alakul, a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja. A decemberi inflációs jelentés alapján az árstabilitás középtávú elérése a monetáris lazítás irányába mutat. Az MT azonban azt is hozzátete, hogy az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés javulását is figyelembe véve sor kerülhet még kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentés ütemének mérséklése.

A 4cast elemzőház szakértői például az e héten bejelentett kamatcsökkentés után közölték, hogy az MNB alapkamatának mélypontját a 2,6-2,8 százalékos sávban várják, és azzal számolnak, hogy a jegybank ennek elérése után hosszabb ideig nem módosítja kamatát. A JP Morgan londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői szerint az MNB márciusra - 10-10 bázispontos lépésekben - 2,70 százalékra csökkenti alapkamatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.12.20 08:51

Matolcsyt nem érdeklik a hárombetűs intézmények.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.19 19:23

..nem baj ...a 3% már nem rossz ...,ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html