Úgy vélem, közel van az emelés kezdete - mondta hétfőn Dennis Lockhart, a Fed atlantai tagbankja elnöke a helyi sajtóklubban. "A gazdaság nagyot lépett előre, és megközelítette az elfogadható normális szintet... az állapotok már nem rendkívüliek" - tette hozzá.

Lockhart, akit centristának tartanak az amerikai központi bank politikacsináló bizottságában, az előre megírt nyilatkozatában nem ismételte meg azokat a korábbi kommentárjait, amelyek szerint kész a kamatemelésre szavazni a következő ülésen, de világosan értésre adta, hogy érzése szerint már elhárultak a gazdaság növekedését gátló korábbi akadályok.

Lockhart egy kérdésre válaszolva ugyanakkor kijelentette: "hajlik arra", hogy szeptemberben elkezdődjön a kamatemelési ciklus. "Nagyon hajlok arra, hogy a szeptember legyen az indulásról szóló döntés időpontja" - mondta, de hangsúlyozta, hogy a továbbiakban fokozatosan kell eljárni. "A fokozatosság az én felfogásom szerint azt jelenti, hogy nem minden egymást követő ülés dönt majd kamatemelésről" - hangsúlyozta.

QP | Quality Placement