Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú augusztusi átlagnál (52,5 pont) és az elmúlt három év átlagánál (52,9 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent júliushoz képest, a változások mértéke az esetek felében elérte a 4 százalékpontot - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A tapasztalt bővülési ütem 2016 második leggyengébbike, köszönhetően a sok helyen jelentkező leállásoknak is. Ezzel együtt nyolcadik hónapja jelez bővülést az index 8azaz jár 50 pont felett).

Augusztus átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1 pont; az augusztusoké 52,5 pont). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ezt felülmúló volt (52,9). Az idei a harmadik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta.

A részmutatók közül a termelési mennyiségé csökkent júliusi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta hatszor volt alacsonyabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50 pont felett maradt. A mostani érték a hatodik legalacsonyabb augusztusi 1995 óta, alulmúlva a hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, de az ütem enyhének mondható, az érték 50 ponthoz közeli.

A foglalkoztatottsági index az előző hónaphoz hasonlóan további visszaesésre utal, ebben az évben már negyedszer, az értéke 50 pont alatt maradva a tizenegyedik legalacsonyabb augusztusi 1995 óta.

A hónapban cukor kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt bizonyos alkatrészek, cukor, fűrészáru és vegyszer esetében. Jelentősebb árcsökkenésről ammónium-szulfát, DAP, kálisó és liszt kapcsán számoltak be.

A beszerzési árak mutatója magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júliushoz képest, de továbbra is 50 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már nyolcadszor jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex hasonlóan alakul: értéke most csökkent, de 50 pont fölött maradt.