A felcsúti kisvasút miatt is vizsgálódik az EU

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) tényfeltáró küldöttséget küld Magyarországra a hónap közepén hogy több szempontból megvizsgáljanak uniós forrásokból megvalósult projekteket. A magyar kormány szerint politikai támadás, hogy az egyik vizsgált beruházás éppen a felcsúti kisvasút megépítése.
Szabó Dániel, 2017. szeptember 6. szerda, 14:56
Fotó: MTI Fotó

Szeptember 18. és 20. között Magyarországra látogat a CONT egy küldöttsége.

A program szerint találkoznak több civil szervezet vezetőjével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel, Polt Péter legfőbb ügyésszel és a magyar kormány tagjaival is. Elsősorban viszont  azért érkeznek, hogy megtudják, a magyar állam hogyan költött el uniós forrásokat olyan projektekre, mint a 4-es metró vagy a felcsúti kisvasút - írja a 24.hu.

A portál szerint az ülésen nem konkretizálták, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujában 2016 májusában átadott vonatról lenne szó. Állítólag diszkréten csak úgy került a CONT programjába, hogy egy

Budapest-közeli vasúti beruházás megtekintése.

Onnan lehet tudni, hogy mégis erről van szó, mert Inge Gräßle az EP-bizottság vezetője idézte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter költségvetési bizottságnak írt levelét.

Ebben felháborítónak nevezi, hogy az unió szerint felelőtlenül költöttek volna a felcsúti pályaépítésre, annak oka csak az lehet, hogy ez véletlenül Orbán Viktor lakhelye és szülőfaluja. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is kifogásolta a látogatás ezen pontját, szerinte ez egy politikai fogás, amellyel a választásba akarnak beleszólni.

Gräßle kategorikusan elutasította azt a feltételezést, hogy politikai indíttatású lenne a vizsgálat, pláne, hogy bevallása szerint sem ő, sem a titkárság nem foglalkozik olyan behatóan a magyar politikával, hogy ilyen részleteket tudjon. Ők olyan projekteket vizsgálnak meg, ahol láthatóan probléma van - írja a portál.

A kisvasutat leginkább amiatt támadta az ellenzék és a sajtó, mert a kormány az építkezés EU-nak benyújtott dokumentációban azt ígérte, hogy a kisvasút turisztikai vonzerő lesz majd, és napi 2500-7000 utasra lehet majd számítani. A valóságban tavaly áprilisi indulása óta idén január 20-ig átlagosan napi 113 jegyet adtak el rá.

A kivitelező a Swietelsky Magyarország volt, melyet közbeszerzési eljárás nélkül választottak ki. Ennek oka a Miniszterelnökség szerint az, hogy a projekt bruttó összköltsége 857 millió forint, az EU pedig ehhez 600 millió forintot ad, az EU-s támogatás tehát nem éri el a projekt teljes költségének a 75 százalékát, így nem is kell közbeszerzési eljárást kiírni.

A címlapképen a hivatalosan Vál-völgyi Kisvasútnak nevezett felcsúti járat látható. MTI Fotó: Máthé Zoltán


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

a nagy hohoohooo, 2017.09.06 16:53

A tolvajok pofátlansága! Borzasztó ugye?adok pénzt , célirányos fejlesztésre , és látni akarom , hogy tényleg arra költötték e ? hát ez azért mindennek az alja ! nem is tudom hogy képzelik ! felháborító , és fel is háborodnak ! a diplomáciai és erkölcsi megítélés lépcsőfokán megint léptünk egyet Lefelé!
Olyan mint amikor kérek tőled pénzt kajára. Veszek belőle cigit, piát, ruhát meg új autót. Meglátod, hogy tegnap koldultam tőled, ma meg új verdával, piásan, cigivel a számba megjelenek a házad előtt egy levéllel, hogy adj még lóvét. Majd megsértődök, és leanyázlak, ha rákérdezel, hogy a kölcsönből miért luxuscikkeket vettem.. Ééééértem...
Az EU rendszeresen ellenőrzi, hogy a pályázati pénzek miként kerültek felhasználásra és ez alól egy beruházás sem kivétel! A pénz felhasználójának nincs joga a munkát meggátolni, viszont jogában áll a megállapításokat vitatni!
Ennyi, nem több!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2017.09.06 15:16

Hahahahahahahahahaha....na már látom aznap a Patyomkin falut amit a fityeszesek meg a cöfösök fognak csinálni....odacsődítenek mindenkit akit le lehet fizetni 20 Ftért csakhogy a bizottság azt lássa, hogy Kérem van itt igény erre.
Remélem mások is odamennek egy halom paksamétával, hogy mit érdemes még megvizsgálni, mert lopnak a teteves ss tagok mint a gép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html