Az elemzés alátámasztja, az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya: a fiatal nők több mint egyharmada, a középkorúak kétharmada, illetve az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel rendelkezik. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúaknak már háromnegyede és az idős korosztály több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott.

A tápláltsági állapot másik jellemzője a haskörfogat. Ha ez az érték a nőknél 88, a férfiaknál 102 centiméternél több, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb.

Forrás: OTÁP 2014

Az OTÁP 2014 felmérése szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91 cm, egy magyar férfinak 98 cm a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nő már hasi elhízottnak számít. Ugrásszerű a növekedés a fiatalok és a középkorúak körében: a 35-64 éves magyar nőknek átlagosan 11 cm-rel, a magyar férfiaknak 13 cm-rel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nőknél plusz 7 cm, a férfiaknál 4 cm adódik.

Forrás: OTÁP 2014

Hazánkban a nyolcvanas éveket követően a sovány és normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, 2014-re megduplázódott az arányuk - háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos.