A díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.

A Jedlik Ányos-díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - korábbi nevén Magyar Szabadalmi Hivatal - elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer létrehozásának 100 éves évfordulóján, hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként.

A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák annak, aki közéleti tevékenységével, életművével jelentősen hozzájárult a hazai szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

A Jedlik Ányos-díj 2018-as kitüntetettjei:

Juhász Márton - A Now Technologies Zrt. alapítója, fejlesztő, feltaláló. Olyan innovatív megoldásokat kutat, gyógyászati és orvosi segédeszközöket fejleszt, amelyek segítségével a rászorulók élhetőbb életet élnek, ehhez intelligens eszközöket kapnak. A mozgáskorlátozottaknak nyújt segítséget a feltaláló fejlesztése, a GyroSet, kerekesszék-irányító rendszer. Segítségével a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.

Kemény Lajos - Egyetemi tanár, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője. Tudományos munkássága a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányul. Közel száz kutatási és ipari projekt megvalósítója. Szakmai megbízatásai: a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke volt, jelenleg a Magyar Immunológiai Társaság elnöke, az European Academy of Dermatology and Venerology vezetőségi tagja.

Láng László - Okleveles agrármérnök, mezőgazdasági genetikai szakmérnök, mezőgazdaság-tudományi doktor és kandidátus. Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében dolgozik. A közreműködésével nemesített búzafajtákat termelik az ország búza vetésterületének több mint 50 százalékán. 67 őszibúza fajta, 6 őszi durumbúza, 1 tavaszi zab és egy őszi zab társnemesítője. 3 szabadalma, 66 növényfajta szabadalma és növényfajta-oltalma és 24 folyamatban lévő növényfajta-oltalmi bejelentése van.

Volk Balázs - Okleveles vegyészmérnök, az EGIS Gyógyszergyár hatóanyag-fejlesztési igazgatója, szakterülete az originális és a generikus gyógyszerkutatás. Kiemelkedő a gyógyszerfejlesztés és termelés területén. Kiváló kutató, jelentős szabadalmi portfólióval: 52 db PCT bejelentés társfeltalálója, 51 db magyar bejelentés társfeltalálója, amelyek közül 19 db megadott szabadalom, 20 db bejelentése folyamatban. Az EU országaiban, Japánban és az USA-ban is vannak szabadalmai.

A Honoris causa Jedlik Ányos-díj kitüntetettje:

Gazda István - A BME korábbi adjunktusa, az ELTE BTK volt tudományos főmunkatársaként a modern fizika tantárgy tanára, a fizikatörténet kutatója. A Gábor Dénes Főiskola egyik alapítójaként, a tudománytörténet és a technikatörténet országos vezetőtanára. 1994-óta a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója. A Jedlik Ányos Társaság alelnöke. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Tudomány- és Technikatörténeti, Művelődéstörténeti és Orvostörténeti Bizottságainak.

Fotó forrása: Shutterstock.