A fényen spórol Budapest

Mintegy 66 millió forintot spórol meg a főváros azon, hogy a nyár eleje óta már nem a szürkület miatt, automatikusan kapcsolódik föl a közvilágítás - írta az Index.
Index.hu, 2012. július 30. hétfő, 17:20
Fotó: Napi.hu

A nagyközönség július elején vett először észre furcsa jeleket, amikor egy Budapestre kora este lecsapó vihar közben mintha kikapcsolták volna a lámpákat. Innentől kezdve egy több levelet és fényképet kaptunk arról, hogy már egészen sötét van, de a lámpák nem égnek - olvasható az index.hu-n. Kiderült, hogy már annak idején is az volt a helyzet, hogy a fényeket nem lekapcsolták, hanem még nem kattintották föl őket, a viharos besötétedés ellenére sem.

A lámpákat a főváros tulajdonában álló Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. kezeli, a fővárossal kötött közszolgálati szerződés alapján. A cégnél elmesélték, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntött úgy június 20-án, hogy a pénzhiány miatt a közszolgálati szerződést úgy módosítják, hogy a BDK-nak július elsejétől az eddigi emelt szintű helyett csak alapszintű szolgáltatást kelljen nyújtania.

Az ostorlámpások szakzsargonjában az "emelt szintű szolgáltatás" annyi jelent, hogy a közvilágítást automatikusan kapcsolják be, amikor a fényerősség egy bizonyos szint alá csökken. Az "alapszintű szolgáltatás" ezzel szemben annyit tesz, hogy van egy úgynevezett közvilágítási naptár, amelyikben 10 naponként változó, fix be- és kikapcsolási időpontok szerepelnek, és ezt kell betartani. Ezért teljesen mindegy, hogy egy vihar miatt éppen órákkal napnyugta előtt besötétedett-e.

A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint az átállással a második félévben 66 millió forintot fognak tudni megspórolni. Arról nem tudtak semmit mondani, hogy mikor vizsgálják meg újra a közvilágítás kérdését, vagy mikor állnak vissza az emelt szintű szolgáltatásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK