BUX
37350

A Fidesz a Fidesz ellen a fővárosban

Kisebb háború bontakozik ki a fővárosi egészségügyi rendszer átalakítása körül.

NAPI, 2011. február 2. szerda, 10:50

Teljes káosz látszik kialakulni a fővárosi egészségügyi rendszer átszervezése körül. Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa, aki kormányhivatali vezetővé történt kinevezése előtt a fővárosi kórházi átalakítások felelőse volt, azt nyilatkozta, hogy a városvezetés jelenlegi elképzelései nem jó irányba visznek - idézte az MTI hírét a Klubrádió.

Mint mondta, ha a városvezetés meg akar szabadulni a veszteséges intézményektől, akkor a Heim Pál Kórháztól, a Stomatológiai Intézettől, valamint a Károlyi Sándor utcai kórháztól kell megválnia, bár - ahogy fogalmazott - ezek ettől nem működnének jobban, mert az államtól sem kapnának több pénzt. Pesti Imre szerint nagyon komoly szakmai anyag van a főpolgármester asztalán arról, hogyan kell a főváros egészségügyét gazdaságosan működtetni.

Tegnap Tarlós István főpolgármester külföldről leállíttatta Szentes Tamás egészségügyért és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kórházigazgatókkal folytatott tárgyalásait - idézte az MTI a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatójának tájékoztatását. "Budapest első embere kijelenti, hogy egyetlen egészségügyi intézményvezető sem lesz kirúgva" - tette hozzá Szűcs Somlyó Mária.

A történtek részleteiről annyit mondott, hogy az ügyben szerda délután sajtótájékoztatót tart Tarlós István és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a városházán.

A fideszes Szentes Tamást január 12-én választotta meg egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesnek a Fővárosi Közgyűlés, megválasztásáig a főváros egészségpolitikai és szociális bizottságának elnöke volt. A Népszabadság cikke szerint Szentes kedden behivatta irodájába az igazgatókat, akik azt hitték, hogy a rendszer átalakítására lesz szó, ám ehelyett személyes jövőjükről tárgyaltak.

Az Index hírportál tudósítása szerint Tarlós István tárgyalást folytat a kormánnyal a leginkább eladósodott kórházak állami kézbe adásáról, ám egészségügyi helyettese önkormányzati kézben maradva képzeli a kórházak jövőjét.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában jelenleg 12 egészségügyi intézmény működik, 11 kórház és a Központi Stomatológiai Intézet. Szentes Tamás a Fővárosi Közgyűlésnek készített előterjesztésében azt írta: tavaly december 31-én az intézmények tartozása 6,5 milliárd forint volt, a lejárt tartozás közelített a 2,15 milliárd forinthoz.