A Fidesz és az NFM is megmagyarázza az óriási E.ON-ráfizetést

A kormánypárt és a szaktárca is hasonlóan érvel, az MSZP szerint a miniszterelnök lebukott.
MTI, Napi.hu, 2014. augusztus 14. csütörtök, 16:26
Fotó: Napi.hu

Az E.ON gázüzletág visszavásárlása nemzetstratégiai érdek, a magyar emberek szociális és energiabiztonságát szolgálja, a sikeres tranzakciónak köszönhetően a kormánynak érdemi beleszólása lehet a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe, a közép- és hosszú távú gázárak alakulásába - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az Átlátszó.hu szerdán írt arról, hogy akár 600 milliárd forint veszteséget okozhat az E.ON földgáz-nagykereskedő megvásárlása az államnak. A cikk szerint az E.ON földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő dokumentumok - amelyek kiadására bíróság kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt - a legnagyobb kockázatként a földgáz-nagykereskedő take-or-pay kötelezettségét említik, amely azt jelenti, hogy az orosz Gazprommal fennálló hosszú távú földgáz-nagykereskedői szerződés alapján egy előre meghatározott mennyiségű földgázt akkor is ki kell fizetnie a magyarországi nagykereskedőnek, ha egyébként azt nem tudja értékesíteni - írta a portál.

Ezt mondja az NFM

Az NFM írásos válasza szerint az energiapiac terén sem megengedhető, hogy Magyarország külföldi érdekeknek legyen kiszolgáltatva. A korábbi felelőtlen gyakorlattal szemben a jelenlegi kormány a nemzeti vagyon gyarapítása és a magyar családok ellátásbiztonsága szempontjából stratégiai fontosságú vagyonelemek visszaszerzése mellett kötelezte el magát.

Közölték: az E.ON gázüzletágának visszavásárlása újabb eszközt ad a magyar kormány kezébe, hogy a rezsicsökkentés eredményeit megvédhesse. A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték, mert a visszaszerzett földgáztárolók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország évi 10 milliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert magunk tudunk tárolni - hangsúlyozta az NFM.

Az adásvételi tárgyalások során számos független vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása keretében, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát. Az ügylet átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le - közölte a minisztérium.

A visszaszerzett vállalatok nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, jó alapot kínálnak a gazdasági növekedéshez, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához - olvasható az NFM válaszában.

Ezt mondja az MSZP

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "lebukott", hiszen a napokban nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, hogy "közel 600 milliárd forintot égetett el" az E.ON gáztározóinak megvásárlásával. Tóth Bertalan, az MSZP-frakcióvezető-helyettese azt mondta, beigazolódott korábbi gyanújuk arról, hogy a miniszterelnök egy olyan szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON vezetőivel, amely konkrét összegeket és ütemtervet tartalmazott, de a gáztározókra vonatkozó adatokat csak a vásárlás után ismerheti meg a kormány. A politikus ezt ahhoz hasonlította, mintha a kabinet a motorháztető felnyitása nélkül vett volna egy használt autót, amelyről a vásárlás után kiderül, nincs motorja.

Tóth Bertalan szerint beigazolódott az is, hogy a villamosművek a piaci árnál magasabban vásárolta meg az E.ON gáztározóit.

Az MSZP ezért annak kivizsgálását kéri Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy az elmúlt évben mennyi pénzébe került az adófizetőknek az ügylet, továbbá tervez-e felelősségre vonást a villamosműveknél és a vagyonkezelőnél.
Emlékeztetett, az MSZP korábban büntetőfeljelentést is tett az ügyben, amelyet a rendőrség vizsgálat nélkül elutasított az azóta nyilvánosságra került, akkor még üzleti titokként kezelt adatokra hivatkozva. Tóth Bertalan tájékoztatása szerint most megvizsgálják, ismét feljelentést tegyenek-e az Együtt-PM-hez hasonlóan, valamint egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is tervezik és az Európai Bizottságot is tájákoztatni kívánják tiltott állami támogatás gyanúja miatt.

Ezt meg a Fidesz

"Szemben a bukott baloldali kispártokkal, amelyek mindent, ami csak mozgatható volt, kiárusítottak, a Fidesz-kormány a nemzeti vagyon védelméért és visszaszerzéséért dolgozik" - így reagált a nagyobbik kormánypárt csütörtökön az MSZP frakcióvezető-helyetteségnek nyilatkozatára.

A Fidesz válaszközleményében azt írta: az E.ON földgázipari érdekeltségeinek visszavásárlása szociális- és energiabiztonságot garantál a magyar emberek számára. Garantálja a rezsicsökkentés biztonságát és olyan eszközt ad a kormány kezébe, amellyel végre beleszólása lehet a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe - fűzték hozzá.
"Magyarország többé nem áll kiszolgáltatottan és feltett kezekkel a lakosság gázellátását érintő ügyek előtt" - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt. A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték - közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.08.15 18:53

@Fricibacsi2: BÉRTOLLNOK!!!!
Semmivel nem olcsóbb mint 2009-2010-ben volt. Olyan HÜLYE vagy ,hogy ha a hülyeségtől nőni tudnál az eget ülve nyalnád.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.08.15 10:13

@Fricibacsi2: Most hol a pénz?

Hol?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.08.15 09:08

@krix: önnél nem emelkedett a benzin ára?
A dohány ára?
A HUF/EUR árfolyam?

Érdekes.

Mintha már rég le kellett volna monnyaniuk!... saját szlogenjeik szerint.

Ha akarja, folytathatjuk...


Különben:
Olcsóbban vesszük a gázt az oroszoktól?
Talált új földgázlelőhelyet suttyomban kis hazánkban?
Magasabb volt a belföldi gázár a világpiacinál?

Szép dolog a vakhit, de talán ismernie kéne a tényeket is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2014.08.15 09:00

Vajon az EON jótékonysági egylet? Az EON saját kárára üzemeltette a gáztározókat? (krix, 2014. augusztus 14., csütörtök 22:08).


Az EON egy nagykereskedő cég volt, amelyik a sokszorosát forgalmazta a mi gázigényünknek ezért a Gazprommal kötött kereskedelmi szerződés sokkal nagyobb mennyiségű gáz k ö t e l e z ő átvételéről szól.
Nekünk nincs szükségünk ennyi gázra, de ha nem vesszük át akkor is fizetni kell.
Ezért volt mínusz értékű az értékbecslés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stempli, 2014.08.15 08:52

@csillagos66: látom nagy a kavarodás a fejekben. A gázüzletágat nem az állam adta el annak idején az Eonnak, hanem a Mol. Azért, mert a hatósági árak mellett nem tudta nyereségesen üzemeltetni. Az Eon azt hitte fogja tudni, de neki sem sikerült. A Mol ügyesen eladott egy veszteségtermelő halmot az Eonnak, erre ezek a barmok kurva drágán visszaveszik valami nemzeti színű agygőzre hivatkozva. Persze kérdés, mennyit adott nekik ebből a lóvéból az Eon vissza így vagy úgy.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html