A 2012-es költségvetés 150 milliárdos országvédelmi alapot, 50 milliárd forintos kamatkockázati tartalékot különítenek el a kiadások között. A beterjesztett javaslat szerint ennek felhasználásáról kormány bármikor dönthetne.

Ugyanakkor - az amúgy Fidesz-KDNP többségű - költségvetési bizottság azt a módosító javaslatot terjesztette be a 2012-es költségvetés tervezetéhez, hogy ezeket az alapokat 2012 szeptember 30-ig ne használhassa fel a kormány. A minden bizonnyal a kormány egyetértésével született módosítás azt is kiköti, hogy a tartalékokat a kormány akkor használhatja csak fel, ha az Európai Bizottságnak 2012 szeptember 30-án elküldendő jelentésben a várható hiány e tartalékok zárolása nélkül is teljesíti a 2,5 százalékos GDP-arányos célt.

Érdekes egybeesés, hogy Simor András jegybankelnök épp a módosító benyújtása előtt hívta fel arra a figyelmet, hogy az MNB csak a tartalékok jelentős felhasználásával látja teljesíthetőnek a hiánycélt.

Azért a kormány nem marad teljesen pénz nélkül, hisz a költségvetés általános tartalékában további 100 milliárd forint lesz - amit viszont a kabinet az előre nem látható kiadásokra költhet. Ugyanakkor e tartalékra is van egy megkötés, ugyanis az államháztartási törvény kimondja, hogy az első félévben csak az általános tartalék 40 százalékát lehet felhasználni.

Összehasonlításul: a 2010-es kormányváltást megelőző években a tartalék egész évben nem haladta meg 50-60 milliárdot, és az éves felhasználás egész évben általában 40 milliárd forint körül mozgott.