Krekó Péter, a Political Capital elemzője kiemelte: vasárnap az önkormányzati választáson való részvételi arány 1990 óta tartó emelkedő tendenciája fordulhat meg, ami szerinte elsősorban az egyértelmű erőviszonyoknak, vagyis a jobboldal biztos fölényének tudható be.

Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője szerint az otthon maradtak legnagyobb részét vélhetően most is a közönyös, illetve apatikus választók adják, de jelentős számban lehetnek közöttük a kiábrándult és motiválatlan baloldali, illetve a pártjukat vesztett liberális szavazók.

Krekó Péter hangsúlyozta továbbá, hogy a mai voksolás a baloldal mobilizációs kudarcát is mutathatja, a korábbi felmérésekből ugyanis világosan látszik, hogy a Fidesz sokkal inkább tudja mozgósítani választóit, mint a szocialisták. Az elemző szerint utóbbira utal az is, hogy a budapestiek most először szavazhatnak az országos aránynál is kisebb számban.

Szánthó Miklós, a Nézőpont Intézet elemzője az alacsony fővárosi részvételi adatokat annak tulajdonította, hogy a választók többsége lefutottnak gondolhatta a választást. A szakértő szerint ugyanakkor ebből nem lehet a pártok végső eredményeire vonatkozó következtetéseket levonni.

Az MTI által megkérdezett szakértők azonban valamennyien egyetértettek abban, hogy az Észak-Magyarországon mért viszonylag magas részvételi adatok a Jobbik sikerét vetíthetik előre a térségben.