Arra a kérdésre, hogy ezt figyelembe véve van-e terv 2010 előtti kifizetések visszaszerzésére, Varga Mihály úgy válaszolt: ennek lehetősége most is fennáll, hiszen ha valaki úgy gondolja, hogy tisztességtelen módon kapta meg nagy összegű végkielégítését, akkor önkéntesen visszafizetheti. Azonban a kormányzatnak is keresnie kell a megoldást - folytatta -, hogy ha például korábbi vezető beosztású politikusok, miniszterek, akik egyébként jelentős mértékben felelősek azért, ami az országgal történt az elmúlt években, mégsem fizetik vissza önkéntesen a pénzt, akkor milyen jogszabályi útja van a visszaszerzés lehetőségének.

Az Ab május 6-án nyilvánosságra hozott határozatában a hatályba lépésre visszaható hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A tör­vény szövegezése miatt a megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik, noha a törvénynek a 2010-es és az azt követő adóévekre szóló szabályai az Ab szerint nem sértik az emberi méltóságot. Ahhoz azonban, hogy a tavalyi adóévre kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotásra volt szükség az Or­szág­gyűlés részéről.


A parlament hétfőn el is fogadta a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó új szabályait. A hétfő reggel benyújtott és még aznap este megszavazott fideszes javaslat értelmében a különadó a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja.

Sereg András, az Ab sajtófőnöke kedden az MTI-nek ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenleg hatályos, tavaly módosított alkotmány alapján a visszaéléssel felvett végkielégítésekre a különadó visszamenőlegesen is kivethető. Az alkotmány új közteherviselési szabálya visszaélés esetén ötéves visszaható hatály alkalmazására ad lehetőséget. Az Alkotmánybíróság csak azokat védte meg, akik jövedelmüket a törvény előírása alapján, visszaélés nélkül szerezték - mondta.