BUX
38240

A Fidesz tovább faragja az önkormányzati törvényt

Biztosított lesz az arányosság a Fővárosi Közgyűlés munkájában - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki ülése után újságíróknak.

Inforádió, MTI, 2014. június 5. csütörtök, 22:45

A politikus a bizottságnak az önkormányzati választásokkal összefüggő törvények változtatásához benyújtott összegző módosító indítványát ismertette, amelyben fideszes kezdeményezésre helyet kapott a kettős többség elve. Álláspontja szerint teljes egészében megoldást kínál az aránytalansággal kapcsolatos alkotmányossági kifogásokra az, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntéseinek meghozatalához nemcsak a 33 tagú testület több mint felének, vagyis legalább 17 képviselőnek a támogatása szükséges, hanem kitétel lesz, hogy a többséget alkotó polgármesterek a fővárosi lakosság többségét is képviseljék.

Hangsúlyozta: ezzel egyszerre érvényesül a mandátumtöbbség és az arányosság elve. Emiatt szerinte a kerületek lakosságszámának eltéréséből adódó aránytalansági aggályok nem lehetnek helytállóak, hiszen minden, a Fővárosi Közgyűlés által meghozott döntés mögött a választók többsége áll majd.

Gulyás Gergely utalt arra, hogy a kettős többséget alkalmazó eljárást a lisszaboni szerződést vezette be az európai döntéshozatalba.

Az eddigi elképzeléseknek megfelelően a 33 tagú testületet a megválasztott főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9, a kompenzációs listáról mandátumot szerzett képviselő alkotná. A kompenzációval szerezhető mandátumokat pedig úgy osztanák ki, hogy abban is érvényesüljön az kerületek méretének különbözősége - ismertette.

Az összegző módosító indítvány tartalmazza a liberálisokat képviselő Fodor Gábor (független) javaslatát is, amely az önkormányzati választáson is lehetővé tenné a többes jelölést. Az igazságügyi bizottság után a törvényalkotási bizottság is támogatta a változtatást. Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta: az LMP is egyetért vele, így a módosítás négypárti támogatást élvez.

Hozzátette, tudomása szerint az országgyűlési választáson nem a többes jelölés lehetőségét érték kifogások, hanem a jelöltállításhoz kapcsolódó pártfinanszírozási rendszert. Mivel azonban az önkormányzati választáson indulókat nem támogatja az állam, ez az érv itt nem helytálló - közölte, hozzátéve, hogy az önkormányzati választáson civilek és függetlenek is gyakran indulnak, tőlük pedig nem akarják elvenni a lehetőséget.