Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pécsi önkormányzat irányítását új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben - írta az önkormányzati Pécsma.hu portálra hivatkozva az MTI.

Erről a városi Fidesz-KDNP-frakciószövetség döntött; az új testület elnöke Csizi Péter, a város egyik fideszes országgyűlési képviselője lesz, a tagjai: a szintén fideszes Hoppál Péter, továbbá Páva Zsolt polgármester, valamint a két fideszes alpolgármestere.

A közelgő választások, Pécs pénzügyi tennivalói, és az uniós fejlesztési források lehívásának finise kikényszerítette egy, a város működését dinamizálni képes testület létrehozását - mondta Csizi Péter a pécsi lapnak. A stratégiai irányítótestület célja, hogy "a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen" - írta a Pécsma.hu.

Csizi szerint szinte azonnal át kell tekinteni a baranyai megyeszékhely hosszú távú működését, s kezelni kell a gazdasági problémákat, illetve új, hatékony megoldásokat kell alkalmazni a mindennapi működésben.

Hiába vállalta át az állam a korábbi hiteleket

A SzabadPécs portál ma arról írt, hogy Berkecz Balázs Együtt alelnök szerint mintegy 24 milliárd forint újabb adóssága lehet a városnak. Ebben a becsült összegben benne van az önkormányzat működési hiánya és hitelei, így a folyószámlahitel és a különböző lejáratú hitelek, valamint a többségi városi tulajdonú cégek adósságai.

A kormány az elmúlt években igen bőkezű volt Péccsel, az állam előbb az önkormányzat 29,7 milliárd forintnyi hitelét, majd a fennmaradó 14,4 milliárd forintos adósságállományt is átvállalta Pécstől.