A Fitch is felülvizsgálja a brit hitelminősítést

A Brexit kedvezőtlenül befolyásolja a brit gazdaság legtöbb ágazatát, mert lassul a gazdasági növekedés, romlanak a beruházási kilátások, és bizonytalan, hogy London szempontjából miként alakulnak majd az EU-val az új kereskedelmi megállapodások - írta elemzésében a Fitch Ratings pénteken.
MTI-Eco, 2016. június 24. péntek, 13:01
Fotó: Reuters

A nemzetközi hitelminősítő megerősítette, hogy korábbi döntésének megfelelően a Brexit miatt felülvizsgálja Nagy-Britannia hitelbesorolását. A Brexit "várhatóan mérsékelten negatívan befolyásolja majd az ország adósi besorolását" - olvasható az elemzésben, amely szerint "az egyes gazdasági alágazatok besorolását csak korlátozottan érintheti a népszavazás eredménye".

A Fitch-elemzés készítői azzal számolnak, hogy "a Brexit miatt bizonyos pénzügyi üzletágak áttelepülhetnek az EU-ba". "Ez csorbítja Nagy-Britanniának mint a világ eddigi egyik nemzetközi bankközpontjának szerepét".

A Fitch Ratings és a Moody's 2013-ban megvonta Nagy-Britanniától a legmagasabb, "AAA" szuverén adósbesorolást, egy fokozattal rontotta azt, bár akkor még nem elsősorban az EU-tagsággal kapcsolatos kétségek, hanem a kedvezőtlennek ítélt brit államadósság-folyamatok miatt.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's idén április végén megerősítette ugyan a hosszú és rövid futamidejű brit államadósság lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" besorolását, de érvényben hagyta a negatív kilátást. A Brexit miatt az S&P pénteken jelezte: nem tartható Nagy-Britannia jelenlegi, legmagasabb szintű hitelminősítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK