A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

A Fitch a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás mellett egy fokozattal "BB+" osztályzatúra minősítette le Magyarország devizaadósi besorolását, a forintadósságot pedig szintén egy fokozattal "BBB-"-ra.

A kiadott közlemény szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai tovább romlanak, 0,5 százalékos GDP-bővülés helyett immár 0,5 százalékos visszaesés várható.

A hitelminősítő közleménye megjegyzi: materializálódtak azok a kockázatok, amelyekre hivatkozva 2011 novemberében negatív kilátással látta el a magyar osztályzatot. A Fitch közleménye ara is kitér, hogy a fiskális és a külső finanszírozást fenyegető kockázatok jelentősen emelkedtek tavaly november óta, illetve megemlíti a kudarcos állampapír-aukciókat, a hozamok megugrását és a forint számottevő gyengülését is.

A forint csak átmeneti gyengülést mutatott fel a Fitch lépése nyomán, hiszen a leminősítés nem jelentett különösebb meglepetést, ráadásul az USA-ból is kedvező makroadatok jöttek.

Bár a leminősítésre hetek óta számítottak a piacok, Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a kabinet meglepőnek tartja a Fitch lépését.

A kormányszóvivő a bankbetétek biztonságáról tartott sajtótájékoztatón a Fitch döntését illető kérdésre azt mondta: a kormány azt meglepőnek tartja, hiszen éppen az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött, és Magyarország CDS-felára (a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása) 70 bázispontnyit javult.

Hozzátette: emellett az elmúlt 24 órában számtalan olyan nyilatkozat hangzott el a kormány, köztük a miniszterelnök részéről, amely világossá tette, hogy mi a kormány szándéka az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

Matteo Napolitano, a hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős londoni igazgatója szerint a pénteki leminősítés a magyar költségvetési és külső finanszírozási környezet, valamint a növekedési kilátások romlását tükrözi. Napolitano szerint ezt részben "a további nem szokványos gazdaságpolitikai lépések" okozták, amelyek aláássák a befektetői bizalmat, és "bonyolulttá teszik" egy új IMF/EU-megállapodás elérését.

Mikor jöhet az újabb leminősítés?

A negatív kilátás fenntartása azt tükrözi, hogy több mint 50 százalék a további leminősítés valószínűsége a következő két éven belül. A Fitch aláhúzta: újabb leminősítéshez vezethet, ha nem sikerül időben megfelelő megállapodást tető alá hozni az IMF-fel, illetve ha tovább nőnek a fiskális és a külső finanszírozási kockázatok.
Az is leminősítésre adhat okot,
  • ha a jelenleg vártnál nagyobb mértékben esik vissza a GDP,
  • ha nő a magánszféra tőkekivonása,
  • ha jelentősen gyengül a kormány elkötelezettsége a fiskális konszolidáció iránt, vagy
  • ha a kormány újabb destabilizáló unortodox gazdaságpolitikai lépésekre szánja rá magát.