A fogyatékossági támogatások odaítélése miatt figyelmeztetett az ombudsman

Szabó Máté ombudsman szerint elhúzódhat a fogyatékossági támogatások odaítélése: egy esetben a támogatáshoz szükséges állásfoglalást a szakhatóság az ügyintézési határidőt jelentősen túllépve, több mint öt hónap után adta ki, így a súlyos fogyatékossággal élő kérelmező addig nem kapta meg az őt megillető támogatást, és emiatt egy másik hivatalos ügyében sem tudott eljárást indítani.
MTI, 2013. április 25. csütörtök, 14:38
Fotó: Napi.hu

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében kiemelte: a súlyos fogyatékossággal élő támogatása az esélyegyenlőséget segítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, az a célja, hogy - az érintett jövedelmétől függetlenül - hozzájáruljon a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez. Hozzátették: folyósításáról a Magyar Államkincstár határoz a rehabilitációs szakigazgatási szerv szakhatósági állásfoglalása alapján. Egy panaszos esetében azonban ez az állásfoglalás az ügyintézési határidőt többszörösen túllépve, több mint öt hónap alatt készült el - írták.

A Magyar Államkincstár elnöke és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója arról tájékoztatta Szabó Mátét, hogy a késedelem oka a megfelelő ügyintézői létszám és a tárgyi feltételek hiánya, és ezzel magyarázható a szakigazgatási szervek ügyhátraléka is.

Az ombudsman megállapította, hogy ez a helyzet a súlyos fogyatékossággal élő panaszost méltatlan körülmények közé kényszerítette. Az elhúzódó ügyintézés miatt nem kapta meg az őt megillető támogatást, és ez a késedelem hátráltatta abban is, hogy eljárást kezdeményezzen az ápolási díjával kapcsolatban, ugyanis ahhoz is szükség lett volna a szakhatósági állásfoglalásra - magyarázták.

A szakhatóság elhúzódó eljárásával a jogbiztonság követelményét, a tisztességes hatósági eljáráshoz való jogot, továbbá az emberi méltósághoz való jogot is sértette -  hangsúlyozták. Szabó Máté ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel együtt vizsgálja meg a körülményeket, és intézkedjen a rehabilitációs szakigazgatási szervek személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáról, hogy betarthatóak legyenek az előírt határidők.

HOZZÁSZÓLÁSOK