V. Németh Zsolt a megállapodást megelőző találkozón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban több esemény is tanúskodik a kínai-magyar agrárkapcsolatok fejlődéséről. Néhány hónapja megnyílt a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. libakeltető telepe Anhui városában. Áprilisban pedig összeült a két ország mezőgazdasági munkacsoportja Pekingben. Emellett az agrárgazdaság több területén együttműködési lehetőségeket talált a két ország, például a gyümölcstermesztésben vagy a lótenyésztésben.

Az államtitkár kínai vendégének beszámolt a magyar földügyi igazgatási rendszerről, aláhúzva, hogy Magyarországon 150 éve folyamatos az ingatlan-nyilvántartás. A földtulajdon értéke a rajta lévő jelzálog értékével együtt a nemzeti vagyon 60-65 százalékát is elérheti. Ezért különösen fontos a földek hiteles jegyzéke - jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet a magyar intézményrendszer erősségére, az egységes térképi és tulajdonjogi kataszterre. A VM friss eredménye a múlt héten bemutatott Takarnet24 projekt, a földhivatal online rendszerének fejlesztése. A program a nap 24 órájában hozzáférést biztosít az ingatlan-nyilvántartási adatokhoz.

Vang Si-Jüan hangsúlyozta: Magyarország Kína egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere Közép-Európában. Ezért az együttműködési megállapodás a magyar és a kínai minisztérium összefogásának alapja.

A miniszterhelyettes szólt arról, hogy Kína egyik legnagyobb problémája, hogy az ázsiai ország gyorsan fejlődő ipara a jó minőségű, mezőgazdasági művelésre alkalmas földeket is elfoglalja. A nagy lélekszám miatt fontos a földek biztonsága és mezőgazdasági művelésben tartása, amihez szükség van a nyilvántartás informatikai fejlesztésére. Méltatta, hogy Magyarországnak sok és jó tapasztalata van a földek regisztrálása és felmérése területén.

A tervek szerint a két ország együttműködése olyan szakterületeken valósul meg, mint a földmérés, a térképészet, az ingatlan-nyilvántartás és a földrendezés. A két ország szakemberei tanulmányutakat, közös konferenciákat, szemináriumokat szerveznek, képzési programokat és tanfolyamokat indítanak a szakértőknek. A közös programokat rögzítő szerződés három évre szól, és bármikor meghosszabbítható - tartalmazza a VM közleménye.