Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Nehéz megmondani, hogy a miniszterelnök által ismertetett intézkedéscsomag, ha megvalósul, hosszú távon miként hat a forintra, hiszen messze nem csak ettől függ az árfolyam - fogalmazott Barcza György, a K&H elemzője. Ha valóban csak 3 százalék körül lesz a GDP-visszaesés, az elég lehet ahhoz, hogy a forint árfolyamát megtartsa, vagy legalább mérsékelje a gyengülés egyik kockázatát. A forint jegyzésében ugyanakkor az is benne van, mi történik a régióban a térség bankjaival, illetve miképp vélekednek a befektetők a hazai kamatszintről.

Az MNB drasztikus monetáris szigorítását követő kamatcsökkentés túl gyors volt - állítja a szakember. Ez ugyanis azt eredményezte, hogy a forint szorosabban követte a zloty gyengülését, mint korábban. Azóta viszont, mióta úgy tűnik, hogy a jegybank egyelőre nem folytatja a lazítást, újra távolabbról kíséri a hazai deviza a lengyelt. Ha tovább gyengül a forint, akár a kamatemelés is szóba jöhet - fogalmazott Barcza.

A kormány terveinek részletein látszik a Valutaalap keze nyoma, de az is észrevehető, hogy a kabinet továbbra is próbál kesztyűs kézzel bánni a megszorításokkal. Sokszor nem is a célokkal, tervekkel van a baj, hanem a megvalósítás eredményességével - hangsúlyozta Barcza. Az is igaz, hogy mára beszűkült a kormány mozgástere, nagyon nehéz olyat tennie, ami nem csak tűzoltásra elegendő, de hosszú távon is jó megoldást jelent az ország problémáira. Úgy kell rábírni az államot - minden szinten - a takarékos gazdálkodásra, hogy közben javuljon a hatékonyság is. Ha csak kiveszik a pénzt a rendszerből, az tovább mélyíti a recessziót, ami még nagyobb bevételkieséssel jár - húzta alá az elemző. Bár a hiányterv puhult kissé, amíg deficitcsökkentést tud felmutatni a kormány és 3 százalék alatt van a GDP-arányos érték, elfogadja a piac.

A forintra ható erők már túlmutatnak a kormány intézkedésein, az euróárfolyamot befolyásoló tényezők az egész kelet-európai régió devizáira hatást gyakorolnak - mondta el a Napi-nak Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója hozzátette, rövid távon elfogadásuk esetén sem lennének lényegi hatásai az intézkedéseknek, hosszú távra pedig azért nem tudni, miként hatnak, mert akár egy év múlva sem ugyanazok a gazdasági feltételek lesznek érvényesek, mint most. Mint fogalmazott, a túlélés a cél, így fenekestül kellene felforgatni mindent, valódi és mélyreható reformokkal, hogy versenyképesek legyünk a világban.