A forint is segíti Orbánék harcát

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 77,6 százalékára csökkent 2012 második negyedévének végére, a megelőző negyedév végi 78,9 százalékról, elsősorban a forint erősödése miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken, a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján.
MTI, 2012. augusztus 17. péntek, 08:49
Fotó: Napi.hu

Az államháztartás nettó hiánya a második negyedévvel záruló elmúlt egy évben a GDP 3,5 százalékát tette ki, szemben az előző negyedév végi 4,4 százalékkal.

Az adósságot, amely a negyedév végén 22.173 milliárd forintot tett ki, a második negyedévben 253 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése, a nettó adósságfelvétel pedig 27 milliárd forinttal növelte.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége a 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,3 százalékát érte el. 2012 második negyedévében az államháztartás nettó hiánya a negyedéves GDP 1,2 százaléka volt, 84 milliárd forint. Az államháztartás nettó tartozása (15.798 milliárd forint) a GDP 55,3 százalékát tette ki 2012 második negyedévének végén.

2012 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 16 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek tranzakcióból fakadó állománynövekedése mögött elsősorban a betétállomány számottevő növekedése áll, ezt részben ellensúlyozza a hosszú lejáratú hitelek és a tulajdonosi részesedések (elsősorban befektetési jegyek) állományának tranzakcióból fakadó csökkenése. A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek növekedéséhez hozzájárult az is, hogy az újabb magánnyugdíj-pénztári átlépések miatt a háztartások 56,2 milliárd forintnyi tőketranszfert nyújtottak az államháztartás részére.

A kötelezettségek tranzakcióból eredő állományváltozása hasonló mértékű növekedést mutat, mint a pénzügyi eszközöké. A kötelezettségek növekedésében elsősorban a hosszú lejáratú értékpapírok (államkötvények) és az egyéb, elsősorban adójellegű kötelezettségek jelentős pozitív irányú tranzakciója játszott szerepet, a hosszú lejáratú hitelek és a rövid lejáratú értékpapírok esetében kisebb mértékű állománycsökkenés mutatkozik tranzakcióból eredően. A helyi önkormányzatok nettó hiánya 88 milliárd forint volt, ami mögött pénzügyi eszközeik, mindenekelőtt a betétállomány jelentősebb, tranzakcióból eredő csökkenése áll. Kötelezettségeik tranzakcióból eredő állománycsökkenésében elsősorban egyéb adókötelezettségeinek mérséklődése játszik szerepet.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 20 milliárd forint volt. Eszközeik közül az egyéb követelések növekedtek számottevő mértékben, tartozásaik közül a hitelek csökkentek.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,3 százaléka (1.514 milliárd forint) volt. 2012 második negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (312 milliárd forint) a negyedéves GDP 4,4 százalékát tette ki. A 2012. májusi magánnyugdíj-pénztári átlépések nélkül számolt nettó finanszírozási képesség (368 milliárd forint) a negyedéves GDP 5,2 százalékát érte el a második negyedévben.

A pénzügyi eszközök közül tranzakcióból eredően kiemelkedő mértékű növekedés volt megfigyelhető a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok esetében, továbbá jelentősen növekedtek a forintbetétek, a befektetési jegyek és az egyéb követelések. Az eszközöket tekintve nagyobb csökkenés - elsősorban a magánnyugdíj-pénztári átlépések miatt - a biztosítási díjtartalékokban történt. A kötelezettségeken belül a devizahitelek tranzakcióból eredően nagy arányban csökkentek, míg a forinthitelek összességében emelkedtek - jegyzi meg az MNB.

A nemzetgazdaság szektorait teljes körűen bemutató, 2012 második negyedévére vonatkozó pénzügyi számlákat október 1-jén publikálja a jegybank.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2012.08.18 10:31

@Ordog666:

ez 50 filléres -max 1ft-os csapkodás nagyon "felzaklatott" valóban......ft longot nyotottál vajh.....ez az óriási piac azért mozdult meg?

50%-os eséllyel lehet itt találgatni-vagy short vagy long.........nagyobb esély-mint a lotto vagy toto.....

vagy TE vagy az MNB kiküldött benfentese...elismerem ---ez most ült Nálad.....pozició zárások a hosszú hétvége előtt...bux ezért esett....én innen 2.5 hónap alatt várok 290 feletti szintet ráérek!...de már szeptember 18-tól indul a mandula...tudod PLUTOCSKA RETROGRÁD LESZ.....ÉS HA Ő RETROGRÁD LESZ---AKKOR JÖTT A 2008-AS ÖSSZEOMLÁS.........HA NEM IS LESZ AKKORA--VAGY KI TUDJA....MEGLÁTJUK+
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.08.17 19:14

@gewinner62: Kedves ördögfióka!
Öreg ördög mondta: " nézz az órádra 20 órakor és azután sírjál a Forint árfolyama miatt!
Kitörtél zokogásban ? ? ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.08.17 17:35

@Ez vagyok:

rosszul fejeztem ki magam...egyszerre fog mindkét idősíkon fordulni-erre gondoltam...délre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.08.17 17:26

Az mszp és a komplett baloldal csodát kiált, hisy nekik ez elérhetelen álom volt, akárcsak a hiánycél tartása. Hogyan lehet, hogy Orbán alatt ismát csökken az adósságráta?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ez vagyok, 2012.08.17 14:37

@gewinner62: A pénzed maximum tizedével tőzsdézel, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html