A forint lehet a legnagyobb vesztes - mi várható a devizapiacon?

Ha fordul a hangulat, nagyon gyorsan lehet a forint a legnagyobb vesztes, ahogyan azt az év végén is lehetett látni, amikor látszólag különösebb ok nélkül gyengült nagyot az árfolyam.
Deák Bálint, 2013. január 2. szerda, 14:46
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az év végi jelentős forintgyengülés ellenére még mindig mintegy 9 százalékkal erősebb szinten állt a forint tavaly december végén az egy évvel korábbihoz képest, ezzel a magyar deviza volt az egyik legjobban teljesítő fizetőeszköz a világon. Mindez annak ellenére történt, hogy Csajbók Róbert, az ING devizapiaci szakértője szerint a kormány a forint szempontjából a tűzzel játszott. Az erős forintot a kormány megpróbálta kihasználni, túl azon, hogy új adókat vezetett be, a monetáris tanács általa kinevezett külsős tagjai folyamatosan csökkentették az alapkamatot. Mindez azonban veszélyes játék: ha fordul a hangulat, nagyon gyorsan lehet a forint a legnagyobb vesztes, ahogyan azt az év végén is lehetett látni, amikor látszólag különösebb ok nélkül gyengült nagyot az árfolyam.


Napi grafikonok

A jó makroadatok, egyes portfó­lió­befektetések és az állampapírok viszonylag magas kamata támogatják a forintot, míg az unortodox gazdaságpolitika, a romló növekedési kilátások, a magas infláció rontják a pozíciókat − véli Földi Balázs, a Commerzbank treasuryüzletágának vezetője. Véleménye szerint összességében ezek a kereslet-kínálati viszonyok stabil árfolyamot vetítenek előre, ám ez könnyen változhat, ha elmozdulás történik a globális befektetői hangulatban. Hasonlóan fontos kérdés, hogy márciusban ki lesz az új jegybankelnök és ő milyen monetáris politikát fog folytatni − tette hozzá Csajbók. Ez nem lesz egy nyugodt időszak, hiszen az is előfordulhat, hogy a nyugdíjpénztárak államosításához hasonlóan az új lépéseket is értetlenül fogadja majd a nemzetközi piac − figyelmeztet az ING szakértője −, a bizonytalanság pedig természetesen rossz hatással lehet a forint árfolyamára. A szakember mindent egybevetve nem vár 286 alatti euró−forint árfolyamot: ha odáig erősödne a hazai fizetőeszköz, akkor a kormányzat a gazdasági növekedés mihamarabbi beindítása érdekében kamatvágással és egyéb módszerekkel gyengítené a hazai fizetőeszközt.

Felfelé azonban már jobban kilenghetünk, nem elképzelhetetlen, hogy tartósan 300 forint felett ragad az euróárfolyam, sőt 310 körüli kereskedést sem tart lehetetlennek Csajbók. Földi ezzel szemben nem hisz abban, hogy tartósan 300 feletti árfolyam alakulna ki, mint mondta, elképzelhető, hogy bizonyos hírek hatására akár 320-ig gyengül a forint, ám ezután gyorsan korrigálnánk. Ennek megfelelően a két szakember szerint a legvalószínűbb, hogy átlagosan 295 forint körül alakul majd az euróárfolyam 2013-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.01.02 18:20

@Hillarion: Én 279 vásároltam be 320-as célárral, merjünk nagyot álmodni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hillarion, 2013.01.02 16:00

@troll: Bizonyára igazad van, de nekem más a tapasztalatom. Az év közepén az elemzők 290 feletti forint árfolyamot jósoltak, ezért 283 forinton "bevásároltam" euróból, amit év végén 293-ért adtam el. Tavaly hasonló arányban sikerült nyernem. Természetesen aki azt hiszi, hogy a pontos árfolyamot és az időpontot is meg tudja jósolni, az hülye. De nekem a jósolt trend mindig bejött, és mivel tőkeáttételt nem alkalmazok, szépen kivárom az eredményt pánik nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.01.02 15:02

a tapasztalat az, hogy az elemzők jóslatai soha semmilyen korrelációt nem mutatnak a valóságos jövővel,így ezeket a legkisebb mértékben sem szabad komolyan venni.
az r négyzet itt végtelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html